Od oktobra prošle godine biznismen Dejan Popović vlasnik je Industrije za preradu Majdanpek koju čine Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac. Popović najavljuje skori početak proizvodnje u Megaplastu i zapošljavanje prvih 200 radnika.

Zlatara Majdanpek ponovo počinje da radi, posao za 200 radnika


Industrija za preradu Majdanpek zapošljavala je 2.000 radnika i u svom sastavu imala Zlataru Majdanpek, jedan od najvećih brendova nekadašnje Jugoslavije.

U stečaju je bila od 2016. godine kada je, posle više socijalnih programa, bez posla ostalo preostalih 340 radnika.

Industrija za preradu Majdanpek doo u stečaju prodata je početkom oktobra prošle godine beogradskom preduzeću Karnak Plus Construction čiji je vlasnik Dejan Popović.

Početna cena na javnom nadmetanju bila je 129,7 miliona dinara, a na licitaciji je postignuta cena od 185 miliona dinara, odnosno oko 1,6 miliona evra.

- Uslov svih uslova kod kupovine bio je da nema rasparčavanja, da se ništa od imovine ne prodaje odvojeno i da sve mora da bude kao što je nekada bilo – kaže za Danas Dejan Popović.

Konstatuje da je stečajna uprava dobro radila, jer je u tehničkom i brojnom stanju visok nivo sačuvanosti kompletnih resursa. Pogoni su u takvom stanju da odmah po sklapanju ugovora proizvodnja može da startuje.

- U pogonima Zlatare Majdanpek i Megaplasta Donji Milanovac poslovni partneri su održavali proizvodnju. A sada kreće ono što treba. Puni kapaciteti se vraćaju, ništa se neće prodati, ni jedan lokal, ni jedna mašina, ništa. Sve mora da bude u funkciji kao nekad – izričit je Popović.

Saznajemo da u Zlatari prvo kreće proizvodnja u pogonu rafinacije, a u Megaplastu u pogonu rondela (rondele su polufabrikat za metalni novac).

- To su dva sigurna projekta, a nakon toga kreću svi projekti iz Megaplasta koji će biti uvezani na ugovore koje smo nekad imali, s policijom, vojskom. Naš plan je da Megaplast počne sa 200 radnika u narednih mesec dana i ovo je miminalan broj radnika da bi se organizovala proizvodnja u dve smene i da bi se radilo za kovnicu. A nakon Megaplasta priključiće se i Zlatara Majdanpek sa 100 – 200 radnika. Plan nam je da se rondele za kovani novac rade ne samo za Srbiju, već i Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju. Ako uslede ugovori i za drugi pogon u Megaplastu zaposlićemo još 100 ljudi. Poseban problem radimo pogon Miroč bilje u Rudnoj Glavi i formiranje zadruge u tom selu. Svih dve hiljade radnika će biti vraćeni u narednih godinu dana – rekao je za Danas Popović.

Ono što posebno ističe je da Industrija za preradu nije kupljena samo kao imovina, već je kupljeno i dobro nasleđe, pri tom misleći i na intelektualnu svojinu, jer kako kaže preuzeta je firma i uprava nad onim što je Industrija za preradu bila poslednjih 40 godina.

- Svaki crtež našeg dizajnera je i dalje naše vlasništvo, nastavljamo kontinuitet što je jako važno. Imovina je cigla, a ovo je kompletna priča. Mi želimo da stabilizujemo ovaj kraj i nakon prodaje Rudnika bakra Majdanpek Kinezima, Zlatara je najjača snaga koja je u rukama Srbina – kaže Popović, naglašavajući „Ja vodim poreklo odavde i zato sam kupio Industriju za preradu. Bilo je i drugih načina da se ti milioni brže oplode, ali ja želim da se Srbin pita za ovaj deo Srbije“.