Srbija Ziđin Koperer nedavno je potpisala trojni ugovor sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju i gradom o ozelenjavanju kopovskog odlagališta „Visoki planiri“ i jezera „Robule“.

Ziđin najavljuje najveći ekološki poduhvat


Ozelenjavanjem kopovskog odlagališta biće smanjena emisija prašine, a jezero će posle prečišćavanja i isušivanja takođe dobiti travnati pokrivač. Ovaj do sada najveći ekološki projekat koji najavljuje kineska kompanija nije bio sastavni deo Ugovora o strateškom partnerstvu Ziđina sa Vladom Srbije.

Na ovaj način biće rešen višedecenijski problemakumulacije u jezeru „Robule“, čije će otpadne vode biti potpuno prečišćene i jezero isušeno, da bi potom površina bila zatrpana raskrivkom sa obližnjeg odlagališta i ozelenjena.

I odlagalište „Visoki planiri“ postaće „zeleno“, najavljuju u Srbija Ziđin Koper koja je sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju u Boru potpisala sporazum i o ozelenjavanju „Visokih planira“.

„Borska naučno-istraživačka institucija, koja je nosilac prava nad ovom nepreglednom parcelom u vlasništvu države Srbije, dala je saglasnost kompaniji da i tamo realizuje ozelenjavanje i na taj način spreči resuspenziju, odnosno ponovno podizanje čestica prašine. U cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana Bora i okoline, pošto pod uticajem vetra sa ‘Visokih planira’ dolazi do ponovne emisije i detektovanja povećanih koncentracija teških metala u vazduhu, Srbija Ziđin Koper će, nakon što na celoj površini rasplanira zdravi sloj zemlje, formirati travnati pokrivač i na taj način znatno smanjiti emisiju prašine“, navode nadležni u kineskoj kompaniji.

Prema navodima iz Srbija Ziđin Koper, rešavaju se i nasleđeni probleme u oblasti zaštite vodotokova, implementiraju se nove tehnologije i izdvajaju velika sredstva za nabavku, ugradnju i funkcionisanje sistema koji bi to omogućili.

S tim ciljem u Rudniku bakra Majdanpek realizovana je izrada tehničkog rudarskog projekta i ugradnja postrojenja za prečišćavanje voda sa kopova „Severni“ i „Južni revir“, stalni monitoring kvaliteta površinskih voda, odnosno mrežni sistem za praćenje vode u reci Pek, izgradnja perionice za teška vozila sa zatvorenim sistemom i ugradnja separatora za zauljenu vodu, kao deo aktivnosti na ovom polju.

„Uspostavljena je i redovna praksa čišćenja starih i novoizgrađenih sabirnika i taložnika, izgrađene su perionice na izlaznim kapijama rudnika, uveden sistem recirkulacije u pogonu ‘Filtraža’, sve sa ciljem da se zatvorenim kruženjem vode onemogući njeno isticanje u vodotokove, a pored toga i redovno čisti korito reke Mali Pek i to ne samo u zoni rudnika. Prečišćavanje rudničkih voda sa kopova zasnovano je na zatvorenom sistemu, bez ikakvog ispuštanja štetnih materija, što omogućava da se prethodno neutralisana voda sa ‘Severnog revira’ prepumpava u bazen za tehnološku vodu i distribuira pogonu flotacije, a voda sa „Južnog revira“ prepumpava do bazena za tehničku vodu u flotaciji“, objašnjavaju u Srbija Ziđin Koper.

Dodaju i da je uvođenje onlajn sistema za praćenje kvaliteta vode reke Pek konkretan doprinos sprovođenju osnovnih opredeljenja Ziđin Grupe u oblasti zaštite životne sredine koje omogućava kontinuirano praćenje sadržaja cinka, bakra, arsena, mangana, ali i podataka o pH vrednosti vode reke Pek nizvodno od zone rudnika.

„Sada je sadržaj čvrstih čestica i jona metala u vodi reke Pek znatno manji nego pre tri godine, a kvalitet vode značajno je poboljšan“, ističu u ovoj kompaniji koja pokušava da sve vodotokove zaštiti od uticaja rudarskih aktivnosti i izgradnjom mreže taložnika i vodosabirnika smanjuje i mogućnost da atmosferske vode iz zone rudnika ponesu i druge sadržaje.

Prema podacima kompanije, Srbija Ziđin Koper je u zaštitu životne sredine do aprila ove godine uložila 161 milion dolara, a do kraja 2022. investiraće još 50 miliona dolara.

Investirano je u sisteme za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova iz topionice, za prečišćavanje kiselih otpadnih voda iz rudnika “Jama” i “Novo Cerovo” za prečišćavanje otpadnih voda iz majdanpečkog “Severnog revira” kao i za prečišćavanje otpadnih voda iz jezera “Robule” koji su pušteni u rad tokom prošle godine.

Oprema za monitoring kvaliteta vode u Borskoj i reci Pek montirana je decembra prošle godine i sistem je pušten u probni rad. Do aprila ove godine prečišćeno je 110.000 kubika otpadnih voda, a ozelenjeno je 727.000 kvadratnih metara degradirane površine i posađeno 170.000 sadnica, navode u Srbija Ziđin Koper.