Najveći broj pritužbi koje stižu na adresu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je diskriminacija žena u sferi rada i zapošljavanja. Pored manjih plata i prebacivanja na rangom niže radno mesto, žene preko 30 i 40 godina starosti često ni ne mogu da pronađu posao.

Žene zarađuju manje i teže dolaze do posla

Organizacija "Obučena za uspeh" pomaže kritičnim grupama žena da pronađu posao. Između ostalog ta organizacija poklanja poslovnu odeću onim ženama kojima je ona potrebna.

Pedesetogodišnja Marina Dimić, samohrana majka, koja kako kaže već dugo ne može da pronađe posao, pored još petnaest žena, potražila je pomoć u mladoj organizaciji "Obučena za uspeh".

"Dugo na tržištu rada i prosto sam osetila potrebu da dođem u ovu organizaciju da dam svoj doprinos a dobila sam jako puno. Mnogo sam dobila i na samopouzdanju i uopšte cela ova priča mi se jako dopala samim tim što je to humanitarna organizacija čak sam učestvovala na konferenciji na kojoj smo nosili modele, svi smo dobili te modele što smo nosili", priča Marina Dimić.

Žene u Srbiji teže nalaze posao a lakše ga gube, podaci Zavoda za statistiku kažu da svaki drugi muškarac u našoj zemlji ima posao, a tek svaka treća žena. Njih 80 odsto smatra da nisu ravnopravne sa kolegama, a 40 odsto onih koje dobiju otkaz su samohrane majke, ekenomski neosnažene.

Upravo takvoj i sličnoj populaciji je i namenjen program ogranizacije "Obučena za uspeh". Pored poslovne odeće koju poklanjaju ženama, podižu i njihovu spremnost da pronađu posao, kaže Sandra Abramović, izvršna direktorka "Obučena za uspeh".

Stopa nezaposlenosti je posebno visoka u grupi mlađih žena, žena preko 45 godina, Romkinja, izbeglica i raseljenih lica podaci su Unije poslovnih žena sa kojom organizacija "Obučena za uspeh" sarađuje.

Prema podacima republičkog zavoda za statistiku u martu 2017. godine u Srbiji muškarci su primili čak 22 odsto veću platu nego žene, a najveća razlika u zaradama je među visokoobrazovnom populacijom.

Svetski ekonomski forum u svom najnovijem istraživanju upozorava da će ženama širom sveta biti potrebno 217 godina da dostignu jednakost u platama i mogućnostima zapošljavanja sa muškarcima. Prema njihovim procenama, žene će komačno biti ravnopravne tek 2234. godine.