Osmog marta 2018. godine Srbija ima premijerku. Ima i potpredsednicu vlade, ministarke, guvernerku. Srbija je usvojila i indeks rodne ravnopravnosti – 30 odsto žena u parlamentu.

Žene sve više traže svoja prava u

Na listi za kandidate u lokalnim samoupravama svaka treća osoba mora da bude žena, kao i na listama za poslanike. Sve te žene imaju različita politička delovanja i u malo stvari se slažu, ali sve one tvrde da žene u Srbiji i dalje nisu ravnopravne.

Činjenica jeste da u državnom vrhu Srbije ima žena, i to šalje određenu poruku. Zbog toga dobijamo pohvale i iz EU kojoj Srbija deklarativno teži. Ipak, kada se spusti malo niže hijerarhijski slika je drugačija. Od 169 opština samo 12 vode žene. Nema ih u nadzornim odborima i na direktorskim pozicijama javnih preduzeća.

"Naša snaga sada treba da se odrazi i na odlučivanju u strankama, dobro ste primetili na čelu javnih preduzeća jedino Pošte Srbije vodi žena, sve ostalo su pripadnici drugog pola, i u nadzornim odborima velikih državnih sistema ima jako malo žena i tu moramo da se usredsredimo", rekla je Maja Gojković, predsednica Skupštine.

"Na vrhu države su same žene, formalno jeste, ali plašim sa da tamo gde leži stvarna politička moć, tamo gde se stvarno donose odluke, a to su pre svega u našoj zemlji političke stranke ili nema žena ili ih ima vrlo malo, to samo izgleda da u republici u političkom životu ima žena, a oni koji donose odluke su muškarci", izjavila je Aleksandra Jerkov, poslanica u Narodnoj skupštini.

Uprkos borbi slavnih žena iz prošlosti, žene se i danas neprekidno bore za jednake uslove.

"I koliko god se izbore za te svoje jednake uslove čini mi se da uvek moraju ponovo da se bore za jednake ili bar približne uslove koje imaju i muškarci. Na nama je svima, i muškarcima i ženama, da se zajedno borimo da imamo jednake uslove, da budemo plaćeni za naš rad i da stereotipi prestanu da budu deo naše svakodnevnice", saopštila je Zorana Mihajlović, ministarka građevine.

Pitanje je mogu li političarke u Srbiji razbijati stereotipe i na koje načine?

"Ono što ženama fali to je svakako međusobna politička solidarnost, koja ne znači apsolutno slaganje u svemu, jer mi ni ne treba da se slažemo u svemu, pripadamo različitim političkim partijama, već da se zaista solidarišemo", dodala je Gojković.

"Jako je važno da žene koje su izabrane, ma koliko ih bilo predstavljaju žene. Ako one pre svega predstavljaju svoje političke stranke, onda je svejedno da li imamo dve žene u skupštini ili 202 ako one neće glasati za neke stvari koje utiču stvarno na položaj žena", rekla je Jerkov.

Čini se da borba za jednaka prava još uvek traje, bez obzira što 8. mart slavimo od 1910. Tada su žene na ulici tražile svoja prava, sada isto to rade u "političkim arenama".