Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će uskoro biti usvojen zakon o privremenom sezonskom radu u poljoprivredi, koji će uvesti u legalne tokove više od 300.000 sezonskih radnika.

Zakonsko regulisanje sezonskog rada

Vulin je, nakon prve sednice Koordinacionog tela Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, istakao da je poljoprivreda veliki rezervoar sive ekonomije, imajući u vidu to da se procenjuje da u tom sektoru u neformalnom statusu radi više od 300.000 ljudi.

Ministar je naveo da će pomenuto zakonsko rešenje biti usvojeno pre početka nove sezone poljoprivrednih radova, uz napomenu da će u prvom talasu sistemom vaučera biti obuhvaćeno najmanje 100.000 ljudi.


Prema njegovim rečima, taj sistem biće vremenski ograničen na 90 dana kako se ne bi desilo da takav rad postane praksa.


Ukoliko bi svi ti radnici bili prijavljeni najmanje na minimalac, kako je istakao, država bi mogla da ostvari prihod koji se meri milijardama dinara.


Vulin je ocenio da bi to bilo dobro i za poslodavce, a radnici bi imali sva prava, bili osigurani u slučaju povrede na radu i imali uplaćene doprinose.


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić upozorila je na to da siva ekonomija nanosi veliku štetu državi, zbog čega je Vlada odlučna u tome da procenat njenog učešća u BDP-u smanji sa sadašnjih 30 na 26,5 odsto do 2020. godine.


Naša zemlja je usvojila Nacionalni plan za borbu protiv sive ekonomije, a Vlada je proglasila naredne dve godine za godine borbe protiv sive ekonomije, podsetila je ona.


Brnabić je dodala da je veoma važno da se građani edukuju, da uzimaju fiskalne račune, i najavila da će početkom naredne godine biti pokrenuta nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa.


Prema njenim rečima, jedino u slučaju kada se uzmu fiskalni računi, obezbeđuje se da se 20 odsto usluga koje su plaćene, vrati kroz budžet.


Ključne stvari u borbi protiv sive ekonomije su puna implementacija Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o radu, unapređenje funkcionisanja Ministarstva finansija i Poreske uprave, kao i donošenje zakona o taksama i naknadama, odnosno borba protiv parafiskalnih nameta, precizirala je ona.


Predsednik Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić naveo je da ova asocijacija podržava borbu države protiv sive ekonomije, budući da je to jedno od najvažnijih pitanja za svakog investitora.


Pitić je naglasio da je potrebno istrajati u punoj implementaciji Nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije, istakavši značaj reforme sistema parafiskalnih nameta, kojih ima više od 250.