Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije danas je održala prezentaciju aktuelnih javnih poziva. Poslodavcima su predstavljeni programi Nacionalne službe za dodelu subvencija za zapošljavanje u 2018. godini, sa ciljem podsticanja zapošljavanja i konkurentnosti privatnog sektora i smanjenja nezaposlenosti.

Za podsticanje zapošljavanja - 3,65 milijardi dinara

Bojana Stanić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahvalila se Privrednoj komori Srbije na saradnji i pomoći u pripremi i sprovođenju godišnje Ankete poslodavaca, kao i saradnji na izradi klasifikacije zanimanja i Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja.

„Ove godine su sredstva za aktivne mere zapošljavanja povećana na 3,65 milijardi dinara, uz 550 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Ministarstvo rada i Nacionalna služba za zapošljavanje u fokusu sada imaju privatne poslodavce sa jedne strane, a sa druge teže zapošljiva lica, koja bi bez podsticaja teško našla zaposlenje na tržištu rada“, istakla je Bojana Stanić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je naglasio da će u 2018. godini naročit akcenat biti stavljen na programe obrazovanja, prekvalifikacije, obuke, sticanje praktičnih znanja, kako po obimu obuka tako i po broju lica koja će biti uključena u ove programe.

„Anketa poslodavaca nam je to potvrdila, a očigledno pokazao svaki razgovor sa poslodavcima, da nam zaista nedostaje stručna i kvalitetna radna snaga. Neophodno je da direktno povežemo formalno obrazovanje i praktičan rad. Zato ćemo u ovoj godini imati specifične programe prekvalifikacija, u okviru kojih će 1000-1500 lica biti uključeno u specijalističke obuke u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, jer su ova zanimanja deficitarna na tržištu rada. Takođe, imamo i novi program namenjen zaposlenim licima, kako bi kroz dodatne obuke i edukacije širili svoja postojeća znanja i sticali nova, čime ćemo preduprediti nastanak tehnoloških viškova. Želimo da delujemo preventivno, da predupredimo dolazak ovih ljudi na našu evidenciju. Bolje je da se za njih zauzmemo još dok su u procesu rada i na taj način pomognemo poslodavcima da prilagode znanja svojih radnika novim tehnološkim procesima“, objasnio je Martinović.

Ovom prilikom predstavljeni su i rezultati istraživanja Anketa poslodavaca 2017/2018, kao i rezultati Dopunske ankete o potrebama privrede za dualnim obrazovanjem. O javnim pozivima i konkursima Nacionalne službe za 2018. godinu govorili su Neda Milanović, direktorka Sektora za podršku zapošljavanju NSZ, Ilija Knežević, načelnik Odeljenja za obrazovanje i obuku, Dragana Konakov Radovanović, načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja i preduzetništvo i Biljana Jelenković Paspalj, načelnica Odeljenja za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Preduzetnici su nakon prezentacije imali priliku da postave pitanja predstavnicima NSZ i direktno se informišu o svim mogućnostima koje im stoje na raspolaganju kada je u pitanju zapošljavanje novih radnika i unapređenje poslovanja, uz korišćenje brojnih olakšica, subvencija i stručnu podršku.