Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas da će država i u idućoj godini nastaviti da podržava žensko inovaciono preduzetništvo, za čiji razvoj će biti opredeljeno sto miliona dinara.

Za inovativne preduzetnice 100 miliona dinara

Popović je, na svečanosti povodom završetka prvog ciklusa Programa za podršku razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva, naveo da je više od 200 žena u 13 lokalnih samouprava u Srbiji u 2018. godini dobilo direktnu materijalnu podršku za modernizaciju biznisa i razvoj inovacionih ideja.

Ministar je rekao i da je u okviru prvog ciklusa pomenutog programa više od 2.500 žena pohađalo različite obuke, edukacije i kurseve o preduzetničkim veštinama.

On je poručio da je budućnost Srbije u inovacijama i digitalizaciji, i dodao da su inovacione preduzetnice, koje su učestvovale u Programu ove godine dobile grantove od 100.000 do 550.000 dinara.

Popović je naglasio da inovacije nisu vezane isključivo za visoke tehnologije, i uputio poziv svim ženama, uključujući one u seoskim i manjim sredina, da se prijave za bespovratna sredstva, kao što su to sa svojim sjajnim idejama za proizvodnju hrane i sokova ove godine učinile inovacione preduzetnice iz malih sredina.

Prema njegovim rečima, žene, koje su ove godine učestvovale u Programu imale su veliku podršku lokalnih samouprava.

Žene preduzetnice su bućnost, ocenio je ministar i najavio da će se nastojati da se programima privuče što više pripadnica nežnijeg pola za inovacione delatnosti i da se animira što više devojaka kako bi učile osnove inovacija i digitalizacije.

On je izrazio uverenje da će u Srbiji ubuduće biti mnogo više žena inovacionih preduzetnica i da će, zahvaljući njima, budžeti lokalnih zajednica biti veći i da će biti više novih radnih mesta.

Svečanosti su prisustvovale i dobitnice podsticajnih sredstva koje su učestvovale u realizaciji ovog programa.