Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić sastala se danas u Čačku sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem povodom potpisivanja Ugovora za projekat izgradnje vidikovca „Kablar“ na području Ovčarsko-kablarske klisure.

Vrh Kablara uskoro dobija jedinstveni stakleni vidikovac


Matić je tom prilikom istakla da Čačak raspolaže značajnim prirodnim resursima koji zauzimaju dominantno mesto u kreiranju turističkih proizvoda naše zemlje.

Vrh Kablara će dobiti jedinstveni stakleni vidikovac koji će se sastojati iz tri zasebne celine – platoa, pri čemu će prvi u nizu, za koji je resorno ministarstvo opredelilo 80 miliona dinara, biti podignut na 879 metara nadmorske visine, precizirala je ona.

Ministarstvo, kako je dodala, finansira i nabavku prvog ekološkog turističkog broda u Srbiji – trimarana, u iznosu od 20 miliona dinara, a pri realizaciji svih projekata na području klisure vodi se računa o očuvanju životne sredine i zaštiti postojećih verskih objekata.

Plan je da se intenzivnim radom u međuresornoj radnoj grupi i udruženim snagama ministarstava koja se bave resorima turizma, ekologije i infrastrukture ovaj kraj obnovi i da se svi njegovi potencijali stave u punu funkciju, naglasila je Matić.

Ona je napomenula da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija do sada opredelilo 135 miliona dinara u okviru Projekta nacionalne inicijative za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, a od 2015. do 2022. godine za projekte razvoja turizma u Čačku izdvojilo je ukupno 199.184.500 dinara.