Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović bio je gost Dnevnika Radio-televizije Srbije i tom prilikom izjavio da su 2017. godinu obeležila pozitivna kretanja na tržištu rada, kao i da je na evidenciji od početka godine deset odsto manje nezaposlenih nego u istom periodu prošle godine.

Veliko interesovanje poslodavaca za programe podsticanja zapošljavanja

Martinović je naveo da vlada veliko interesovanje za programe podsticanja zapošljavanja, koji se realizuju po osnovu javnih poziva raspisanih polovinom febuara ove godine.

„Zimske mesece obeležila je jedna stabilnost, što se najbolje vidi po činjenici da od početka godine nema bitnih promena u broju nezaposlenih na evidenciji, koji iznosi oko 625.000. Ova brojka je za oko deset odsto niža nego što je zabeležila statistika u istom periodu prethodne godine“, naglasio je Martinović i podsetio da su od sredine februara aktuelni javni pozivi za podsticanje zapošljavanja namenjeni poslodavcima, pre svega iz realnog sektora.

„Interesovanje je veliko. Za pojedine programe već su skoro potrošena planirana sredstva, za samo mesec i po dana“, kaže Martinović i ističe da poslodavci u najvećem broju konkurišu za subvencije koje se odobravaju u okviru programa za podsticanje zapošljavanja teže zapošljivih kategorija.

„Poslodavci već godinama najviše apliciraju za taj program. Zbog velikog interesovanja mi smo spremni i da izvršimo prenamenu sredstava, za šta će se tokom godine sigurno ukazati prostor. Naime, preusmerićemo sredstva sa programa za koje poslodavci pokazuju manje interesovanje“, objasnio je Martinović.

Uskoro se zatvara konkurs za sprovođenje javnih radova, 2. aprila, pa je direktor NSZ pozvao zainteresovane poslodavce da apliciraju u narednih nekoliko dana. U ovom programu mogu da učestvuju i poslodavci iz javnog sektora.

„U programe i mere aktivne politike zapošljavanja, kako finansijske tako i nefinansijske, koji takođe podižu nivo zapošljivosti velikog broja lica, godišnje se uključi preko 130.000 do 140.000 lica. Od toga 25.000 do 30.000 lica se direktno uključi zahvaljujući finansijskim podsticajima“, rekao je Martinović i dodao da će NSZ ove godine sigurno zabeležiti i veći obuhvat lica od navedenog broja, jer ima na raspolaganju veći budžet u odnosu na prethodnu godinu, a tu je i program EU, koji će omogućiti uključivanje oko 1.500 nezaposlenih u finansijske mere za podsticanje zapošljavanja.

Martinović je uveren da će cele godine biti dovoljno novca na raspolaganju da se zadovolji velika tražnja poslodavaca, zahvaljujući saradnji sa opštinama koje se uključuju u sprovođenje aktivne politike zapošljavanja kroz programe sufinansiranja. Za sada je oko 120 lokalnih samouprava ukupno izdvojilo preko 500 miliona dinara.

„Za najveći broj programa Nacionalne službe za zapošljavanje apliciraju direktno poslodavci, ali je važno i da nezaposlena lica pokažu interesovanje za određeni program, kako bi naši savetnici mogli da ih usmere na odgovarajuće programe i da na taj način usklade aktuelnu ponudu i tražnju“, kaže Martinović.

Nezaposlena lica mogu da konkurišu za program samozapošljavanja, koji podrazumeva direktan novčani podsticaj za osobe koje su zainteresovane za pokretanje sopstvenog posla, uz uslov da se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica NSZ, da imaju završenu preduzetničku obuku i sačinjen biznis plan.

„Konkurs je otvoren do 15. aprila, a interesovanje je veliko. Očekujemo da u ovaj program bude uključeno blizu 4.000 lica tokom 2018. godine, što će sigurno biti značajan podsticaj za razvoj preduzetništva u Srbiji“, zaključio je Martinović.