Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa predstavnicima kompanije "Barry Callebaut" i Tehnološkog fakulteta, sa kojima je razgovarao o zajedničkim razvojnim projektima i budućoj saradnji

Uskoro počinje proizvodnja u fabrici

"Stižu nam odlične vesti iz kompanije "Barry Callebaut", a to je da uskoro počinje proizvodnja u ovoj fabrici čokolade u kojoj će biti zaposleno preko 100 radnika. To nije samo strogo poslovna investicija, već ona ima širi društveni kontekst, s obzirom na to da uključuje i blisku saradnju sa Tehnološkim fakultetom. Ta vrsta saradnje privrede i obrazovanja je nešto što bismo uvek voleli da vidimo prilikom dolaska velikih stranih investicija. Želimo da svedočimo nastavku spajanja snažnih kompanija sa univerzitetom i školama, kao što će "Barry Callebaut" biti dobra adresa i primer za dualno obrazovanje naših studenata i đaka. U našu državu je stigla najsavremenija tehnologija, tako da je nešto o čemu su samo studenti samo slušali na predavanjima, mogu sada da vide u praktičnoj primeni i to vrlo blizu svog fakulteta. Nakon početka rada fabrike, uslediće i snabdevanje domaćih konditorskih proizvođača, kao i onih širom jugoistočne Evrope. Proces izgradnje fabrike se bliži kraju, a mi smo u tom projektu, kao Grad, učestvovali sa preko 300 miliona dinara koje smo investirali u vodovodnu, kanalizacionu i saobraćajnu infrastrukturu, dok je JP "Putevi Srbije" izgradilo prelepu kružnu raskrsnicu kod isključenja Novi Sad - Istok", rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da se nada nastavku plodonosne saradnje.

Dekan Tehnološkog fakultet prof. dr Biljana Pajin je naglasila da ta naučna institucija obrazuje stručnjake iz različitih oblasti, a da je jedna od njih Prehrambeno inženjerstvo, u okviru kojeg se posebno proučava tehnologija konditorskih proizvoda.

"Saradnja sa najvećom svetskom kompanijom u oblasti proizvodnje čokolade "Barry Callebaut" se realizuje na obostrano zadovoljstvo, u smislu transfera znanja u oba smera. S jedne strane, studentima će ovo biti neprocenjivo, jer će imati svakodnevno priliku da učestvuju u procesu proizvodnje, dok će fabrici značiti naš naučno-istraživački rad i njegova implementacija u dalje poslovanje", rekla je prof. dr Biljana Pajin.

Menadžer kvaliteta kompanije "Barry Callebaut" Jelena Jurić istakla je da očekuje još mnogo razvojnih projekata sa Tehnološkim fakultetom, dodala da proizvodnja počinje uskoro i zahvalila se svima na odličnoj saradnji.

Tehnološki fakultet kao vodeća naučno-istraživačka i obrazovna institucije već dugi niz godina sprovodi projekte u saradnji sa privredom, a nedavno je potpisan i Memorandum o saradnji sa kompanijom "Barry Callebaut" koji obuhvata okvir za unapređenje obrazovanja studenata. Sagovornici su na sastanku razmatrali i realizaciju saradnje Odeljenja za konditorske proizvode sa kompanijom "Barry Callebaut" kroz prikaz dosadašnjih aktivnosti i planiranje buduće saradnje. Tom prilikom predstavljena je i akreditovana Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda.