Vrlo brzo ćemo u Srbiji videti dve nove investicije iz Bugarske, a to je konkretan rezultat privrednog foruma u Sofiji u organizaciji ambasade Srbije, izjavio je danas za Tanjug ambasador Željko Jović.

Uskoro dve bugarske investicije stižu u Srbiju

On je rekao da je na forumu u ponedeljak učestvovalo 30 kompanija iz Bugarske i sedam iz Srbije, a nakon plenarnog dela održani su direktni sastanci među predstavnicima kompanija gde se razgovaralo o poslovnim idejama.

„Iz toga su proistekla tri-četiri dogovora koja će uskoro da budu formalizovana, a već imamo najavu da će dve bugarske firme vrlo brzo da investiraju u Srbiji od kojih jedna u Šimanovcima”, rekao je ambasador Jović.

On je dodao da postoje srpske kompanije koje već imaju razvijen biznis u Bugarskoj, i da su one tokom foruma razgovarale s bugarskim partnerima o daljem jačanju svojih kapaciteta i plasmana roba u susednoj zemlji.

Ambasador Jović je naveo da se razgovaralo o saradnji u domenu IT tehnologija, proizvodnji i distribuciji laboratorijske i medicinske opreme, mašinske industrije, sektora prehrambene i tekstilne proizvodnje i energetike.

„Ja sam sve učesnike zamolio da vrlo brzo dobijemo konkretne rezultate razgovora, jer je bila praksa i ranijih godina da imamo ovakve forume, ali da nakon toga nema konkretnih dešavanja”, naveo je Jović, prenosi Tanjug.

Srpska strana, rekao je ambasador, podsetila je na nedavni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Rumena Radeva u Dimitrovgradu kada je dogovoreno da Srbija dodatno uloži u infrastrukturno opremanje industrijske zone Pirot, a Bugarska tu dovede svoje investitore.

„Mi smo tu industrijsku zonu u dobroj meri opremili, a predsednik Vučić je obećao bugarskoj strani da će je dodatno pripremiti za investitore. Radev je najavio da će bugarska zvanična delegacija sa ministrom ekonomije doći u Dimitrovgrad kako bi se razmotrile mogućnosti da se što hitnije otvore pogoni, čime bi se pomoglo pre svega bugarskoj nacionalnoj manjini, ali i svima drugima koji tu žive”, rekao je Jović.

Ambasador Srbije u Sofiji je naveo kako je tokom jučerašnjeg poslovnog foruma održan i sastanak predstavnika Naučno-tehnološkog parka iz Niša i Tehno parka iz Sofije na kojem je pripremljen teren za potpisivanje nekoliko važnih govora o saradnji koji će da regulišu ulaganja dveju strana u obe države.