Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, dodelio je danas ugovore o zaposlenju za nekoliko od ukupno sto najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji, koji će od ponedeljka početi da rade u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Ugovori za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji

Vučić je tom prilikom poručio da mladim ljudima odlazak iz zemlje ne treba da bude merilo uspeha, već doprinos promeni okruženja u kojem žive.

On je najavio da će svakih šest meseci država tražiti novih 50 najboljih diplomaca, omogućavajući im specijalizaciju, doktorske studije, što je, kako je ocenio, najbolji način ulaganja u zdravstvo.

Prema njegovim rečima, ovaj dan nije samo veliki dan za diplomce, već i za državu, jer su oni dobili dobar razlog da ostanu u svojoj zemlji.

Lončar je izrazio uverenje da će se od ponedeljka, kada će sto diplomaca koji su danas dobili ugovore za posao početi sa radom, menjati srpsko zdravstvo.

On je ukazao na to da već 40 godina sluša priče o tome da država treba da se pobrine za najbolje studente medicine, ali da se tek danas nešto konkretno uradilo.

Ovi studenti će od sledeće nedelje dobiti posao, specijalizaciju, plaćene doktorske studije, i tako su im otvorena vrata da budu profesori na fakultetu, rekao je ministar i posebno izrazio zahvalnost predsedniku Srbije, Vladi Srbije i medicinskim fakultetima.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević navela je da je današnji dan dokaz trajnog opredeljenja države da unapređuje zdravstvo i dan kada će biti dat doprinos zdravstvenom sistemu Srbije.

Stanković Đorđević je dodala da se na ovaj način uspostavlja sistem vrednosti koji mladim ljudima pruža veru da znanjem mogu da ostvare svoje ciljeve.