Probna proizvodnja automobila na električni pogon u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu počeće u narednim nedeljama, te će se uskoro „maskirani“ model voziti na kragujevačkim ulicama kao i širom Šumadije.

U Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu uskoro kreće probna proizvodnja novog električnog vozila

To saznaje Beta od dobro obaveštenog izvora, koji objašnjava da su sakrivanje izgleda novog modela i probna vožnja sa maskom praksa fabrike automobila, uoči zvaničnog predstavljanja javnosti koje se očekuje najverovatnije na leto.


Kragujevčani se sećaju da se i automobil „fijat 500L“, uoči promocije, najpre vozio maskiran“, u okviru probne vožnje, tako da se ništa nije moglo videti sem veličine automobila.


Prema navodima izvora, serijska proizvodnja ektričnog automobila u punom kapacitet , u dve smene, trebalo bi da počne u oktobru.


Prema nezvaničnim saznanjima, električni automobil koji će se proizvoditi u Kragujevcu nema nikakve sličnosti sa „pandom“, veći je i podseća na gradski SUV. Iskorak će biti vidljiv i u pogledu električnog motora koji će biti ugradjen u novi model.


U Samostalnom sindikatu Stelantisove fabrike u Kragujevcu navode da se zaposlenima, kojih je oko 500, pridružilo više od 100 radnika koji su bili na privremenom radu u Stelantisovim fabrikama automobila u Slovačkoj i Poljskoj.


Predsednik fabričkog sindikata Saša Đorđević je rekao agenciji Beta da se prva grupa radnika iz Slovačke vratila u Kragujevac krajem decembra, a poslednja krajem februara, i da su se svi odmah po povratku uključivali u rad fabrike.


On jekazoa da je Stelantis pozvao ove radnike da se vrate u Kragujevac šest meseci pre isteka roka od dve godine koji je bio predvidjen za angažovanje u inostranstvu.


„Oni su se vratili ranije u našu fabriku, posle godinu i po dana rada u inostranstvu, zbog potreba proizvodnje u Kragujevcu, što je takodje dobar znak da se sve u vezi sa početkom proizvodnje novog automobila odvija planiranim tempom“, rekao je Đorđević.


On je objasnio da su ovi radnici za vreme rada u inostranstvu „zamrzli“ svoj radni status u kragujevačkoj fabrici, odnosno da su imali ugovor o neplaćenom odustvu u trajanju od dve godine.


Prema ugovoru, njima je uoči odlaska isplaćen binus od 11.000 evra, a po povratku 6.000 evra, s tim što je ovaj iznos umanjen budući da su radnici proveli u „pečalbi“ kraće od dve godine.


Đorđević je naveo da su na fabričkoj kapiji primetni i novi mladi radnici, njih oko 50-ak, a da se „ozbiljniji prijem“ novih radnika čekuju u aprilu ili maju.


Prema rečima Đorđevića, koji je i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca, ima bojazni zbog aktuelne situacije i da li će se tenzije oko političkih pitanja kao što su Kosovo ili Republika Srpska odraziti na domaću ekonomiju, pa i planove poslovanje Stelantisa.


On je izrazio očekivanje da se mora pronaći političko rešenje, kako bi se očuvala ekonomska stabilnost.