U sektoru privatnog obezbeđenja u Srbiji radi oko 42.000 građana koji su često angažovani kako od strane privatnih kompanija, tako i od državnih institucija na različitim manifestacijama i događajima, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji "Javno-privatno partnerstvo u sektoru privatne bezbednosti - primeri i primena u praksi".

U privatnom obezbeđenju 42.000 radnika

Rad privatnog obezbeđenja regulisan je Zakonom o privatnom obezbeđenju iz 2013. godine, a koji je svoje izmene imao u novembru prošle godine.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije, na kome učestvuju predstavnici Konfederacije evropskih službi bezbednosti i predsednici međunarodnih i domaćih udruženja i organizacija koje se bave privatnim obezbeđenjem, bilo je reči o tome kako je u Srbiji definisan odnos privatnog obezbeđenja i državnih institucija u praksi, kao i o tome kakva su iskustva u svetu.

Predsedavajući Međunarodne asocijacije za privatno obezbeđenje CoEš Aime Liagre rekao je da kada je reč o sličnostima, i u Srbiji i u ostalim evropskim državama, nedostaju radnici u ovom sektoru.

"Postoji potreba za radnicima i čuvarima u Srbiji kao i u drugim delovima Evrope. Kada se pogleda javno-privatno partnerstvo, veoma je važno imati dobru saradnju s vladom, policijom i vojskom", kaže Liagre.

Prema njegovim rečima, u mnogim oblastima profesionalci iz Evrope mogu da uče od kolega iz Srbije, posebno kada je reč o upotrebi tehnologija koje se koriste u sektoru privatnog obezbeđenja.

Međuanrodna asocijacija za privatno obezbeđenje, inače, okuplja više od dva miliona radnika u sektoru privatnog obezbeđenja od krajnjeg severa i Skandinavije do juga Evrope i Turske.

S obzirom da je reč o različitim državama, i sami zakoni su drugačiji, a jedan od ciljeva ove međunarodne organizacije, objašnjava Liagre, jeste da se pronađe zajednički imenitelj za propise i da se oni što više ujednače u svim državama.

U Srbiji je trenutno oko 42.000 radnika koji posao obavljaju u agencijama za obezbeđivanje, a njihov rad je, kaže sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti PKS Aleksandar Nedić, precizno i jasno definisan.

"U Srbiji ima oko 390 pravnih lica koji su korisnici oko 440 licenci, a jedna firma može da ima do 10 licenci po zakonu o privatnom obezbeđenju", navodi Nedić i objašnjava da je Srbija jedna od poslednjih zemalja regiona koja je donela ovaj zakon i da se sada ova oblast kod nas polako prilagođava evropskim standardima.

Zamenik načelnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Dejan Joksimović rekao je na konferenciji da je u proteklom periodu došlo do povećanja vrsta licenci koje neko može da dobije da bi se bavio ovim poslom, sa nekadašnjih šest na devet tipova licenci.

To će, prema njegovoj oceni, doprineti poboljšanju rada zaposlenih u ovom sektoru i boljem uređenju cele oblasti privatnog obezbeđenja.