Predstavnici kompanije Simens, koja je pre mesec dana preuzela u Kragujevcu firmu "Milanović inženjering", zainteresovani su za zapošljavanje mladih stručnjaka.

U Kragujevcu uskoro potreba za 100 inženjera

Procene su da će kompanija Simens imati potrebe u naredne dve godine za zapošljavanjem stotinu inženjera, zbog proširenja postojećih kapaciteta proizvodnih pogona šinske industrije.

Kompanija Simens planira da poveća proizvodnju šinskih vozila a samim tim i zaposli mlade inženjere. Zbog toga će Simens nastaviti saradnju koju je imao i "Milanović inženjering" sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu.

"Verujem da će oni da povećaju taj broj jer prosto žele da ovde formiraju i jedno inženjersko odeljenje. Oni žele da u tom delu takođe imaju kadrove jer danas ništa nije izolovano, mašinsko inženjerstvo i elektro inženjerstvo su povezani i naravno da će u najnovijim tehnologijama izrade šinskih vozila to biti jedan trend.", kaže Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Šansu za prvi posao vide i studenti kragujevačkog fakulteta koji se već sada usmeravaju ka softverskom inženjerstvu, konstrukciji i kontroli kvaliteta.

"Mislim da je to idealna prilika da studenti uvide potrebe tržišta i da se konkretno razvijaju za pozicije u industriji", smatra Milan Ivković, student druge godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

"To je jedna velika prednost za sve studente završnih godina jer nam se otvara velika mogućnost za zapošljavanje", dodaje Nikola Kostić, student završne godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

"Mladi konačno treba da shvate da mogu da se snađu i u velikim firmama poput Simensa, da ne treba svi da studiramo samo prava, medicinu, ekonomiju...", kaže Marina Đuričić, studentkinja druge godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu kroz nastavne programe odgovara i potrebama tržišta.

"Sada kada je Simens tu šire se i zahtevi odnosno potreban je i sve veći broj stručnjaka iz različitih oblasti tako da sam sigurna da ćemo moći da odgovorimo njihovim zahtevima", Mina Vasković Jovanović, docentkinja na katedri za elektrotehniku.

Inženjeri koji su potekli sa ovog fakulteta nastavili su da rade u Simensu nakon preuzimanja Milanović inženjeringa, a ta tradicija će se nastaviti kroz nove mlade kadrove.