Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič otvorili su Regionalni inovacioni startap centar u Subotici, za koji je država izdvojila 40 miliona dinara.

Subotica dobila moderan inovacioni startap centar


Popović je tom prilikom poručio da će to ubuduće biti mesto gde će srednjoškolci, studenti, nezaposleni, ali i zaposleni u Severnobačkom okrugu dobiti podršku za jačanje preduzetničkog i inovacionog duha i pokretanje sopstvenog biznisa.


Srbija ima odlične inženjere i ekonomiste, što je naš najveći potencijal, zbog čega se trudimo da i u manjim sredinama osnujemo što više startap i inovacionih kompanija, rekao je ministar.


On je podsetio na to da Vlada Srbije razvija univerzitetske inovacione startap centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i da podjednako radi i na otvaranju inovacionih centara u manjim sredinama.


Od danas i Subotica ima moderan inovacioni centar na Ekonomskom fakultetu, koji će biti umrežen sa svim ostalim inovacionim startap centrima i tehnološkim parkovima u Srbiji, naveo je Popović.


Ministar je najavio da će Srbija nastaviti sa ulaganjima u najnoviju tehnološku infrastrukturu potrebnu za inovacione i startap kompanije, a pružaće se i finansijska podrška i za bogate sadržaje u tehnološkim parkovima i inovacionim startap centrima.


Popović je naveo da je Srbija u poslednjih nekoliko godina uradila mnogo na razvoju inovacione infrastrukture, dodajući da se u zemlji sve više grade tehnološki parkovi, inovacioni startap centri, i da se ulaže u novu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.


Prema njegovim rečima, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biće osnovan Nacionalni centar za robotiku i veštačku inteligenciju.


Veoma je važno što današnjem događaju prisustvuje ministar za inovacije i tehnologije Mađarske, jer želimo da što više povežemo inovacione kompanije i startapove iz obe zemlje, istakao je Popović.


On je ukazao na to da Mađarska poslednjih godina ostvaruje odlične ekonomske rezultate, dodajući da 75 odsto svega što ta zemlja izveze predstavljaju gotovi proizvodi, a ne sirovine.


Palkovič je rekao da i Mađarska ima kvalitetnu radnu snagu čiji potencijal koristi za rast BDP-a, dodajući da ona spada u red zemalja sa najsavremenijom tehnikom, jer je proizvodnja 70 odsto digitalizovana, što je uticalo na rast BDP-a.


On je napomenuo da i u Srbiji i u Mađarskoj strane firme raspolažu modernom tehnologijom, ali da je cilj obe vlade da ta tehnologija bude prisutna i u firmama sa mađarskim i srpskim kapitalom.


Danas je mladima lakše da se zaposle u multinacionalnim firmama, ali to nema uticaj na domaću privredu. Zbog toga se zalažemo za osnivanje startap firmi, a svesni smo i da su Srbija i Mađarska male države. Međutim, ako se udružimo postaćemo snažniji, poručio je Palkovič.


Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara za 2018. godine Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Grad Subotica i Ekonomski fakultet u Subotici dobili su 40 miliona dinara za opremanje Regionalnog startap centra, površine 800 kvadratnih metara.


Nakon otvaranja tog centra, ministari su pozdravili studente Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde im je Palkovič održao predavanje o razvoju mađarske privrede i industrije, 5G mreži i veštačkoj inteligenciji.


Popović je pozvao mlade da osnivaju svoje startap kompanije i pokreću sopstveni biznis, dodajući da za to imaju podršku Vlade Srbije u iznosu od 80.000 do 300.000 evra iz Fonda za inovacionu delatnost.