Britanske kompanije ozbiljno razmišljaju o čipovanju svojih radnika. Ta informacija je procurila nakon što je velika švedska tehnološka kompanija Biohax otkrila da pregovara o saradnji s velikim brojem britanskih pravnih i finansijskih firmi.

Strah od potpune kontrole poslodavaca: Britanske firme uvode čipovanje radnika

Jedna od njih, čije ime Šveđani nisu želeli da otkriju, navodno je deo velike četvorke revizorskih kuća i ima nekoliko hiljada zaposlenih. Kako piše Telegraph, razlog za uvođenje čipovanja nije veća kontrola zaposlenih već bolji nadzor vrednih dokumenata, prenosi Novac.

- Čipovi će im omogućiti da unapred odrede ko sme da ulazi u koju prostoriju i ko ima pristup kojim spisima – rekao je osnivač Biohaxa Jowan Österlund, inače bivši tatu majstor.

Veličine zrna pirinča

Guardian je kontaktirao sve četiri glavne revizorske kuće za koje se nagađa da će čipovati svoje radnike i rezultat je ovakav: KPMG, EY i PwC rekle su kako ne razmatraju taj potez, a Deloitte je odbio da komentariše.

Čipovi su minijaturni, veličine zrna pirinča, svaki košta 150 funti (oko 1.270 kuna) i nalik su onima koji se koriste za čipovanje kućnih ljubimaca. Ugrađuju se između palca i kažiprsta. Zaposleni će njima moći da ulaze u kontrolisana područja, pomoću njih kupovati hranu u kantini, ući u zgradu i koristiti printere.

- Nema gubljenja propusnice, nema zaboravljanja, uvek imate backup. Mikročipovi koriste istu tehnologiju kao beskontaktne kartice koje se sve više koriste – pojašnjava Österlund.

Poslodavci i sindikati se protive

No, najveća organizacija poslodavaca u Velikoj Britaniji, CBI, nije oduševljen najavom iz Švedske.

- Tehnologija menja način na koji radimo i shvatamo svoj posao, no nije nam bilo prijatno da pročitamo ovakve najave. Poslodavci treba više da se koncentrišu na prioritetne aktivnosti, poput vidljivih pogodnosti za zaposlene – rekao je portparol CBI-a, organizacije koja inače obuhvata oko 190.000 britanskih firmi.

Glavni sindikat Velike Britanije, TUC, zabrinut je za privatnost zaposlenih.- Mikročipovanje će dati šefovima još više moći i kontrole nad radnicima. Poslodavci ne smeju da prisiljavaju radnike na ugradnju čipova – naglasili su u TUC-u za Guardian.

Mahanjem otključava vrata

Telegraph piše kako je u Švedskoj čipovano 4.000 građana, a, očekivano, nisu svi bili oduševljeni.

- Da je inicijativa došla od vlade, nema šanse da bi bila prihvaćena. Mi smo privatna kompanija, radimo ovo s građanima, za građane – naglasio je osnivač Biohaxa.

Uskoro planiraju da otvore ogranak u Londonu, a poznati su po saradnji sa švedskim železnicama gde putnicima omogućuju kupovinu karte pomoću čipa u dlanu. Inovator Steven Northam prva je osoba u Velikoj Britaniji koja je dobrovoljno ugradila čip kako bi mogao da otvori kuću i pokrene automobil samo mahanjem dlana, prenosi Novac.

- Za deset do dvadeset godina ključevi će biti prošlost, sve ćemo otvarati dlanom – rekao je Northam za Telegraph.

On je osnovao i kompaniju BioTeq koja je u Velikoj Britaniji dosad čipovala oko 150 ljudi, a svoju tehnologiju izvezla je u Španiju, Francusku, Nemačku, Japan i Kinu.