Srbija je uspela na najbolji način da se predstavi sve svoje potencijale na Svetskoj izložbi Ekspo Dubai, kao i da predstavi više od 100 inovacija, izjavila je danas Ana Ilić koja vodi nacionalnu platformu vlade "Srbija stvara".

Srbija predstavila više od 100 inovacija u Dubaiju


Ilićeva, koja je savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam i zamenica komesara Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju, rekla je novinarima da je Srbija osim ekonomskih i drugih potencijala, predstavila uspešno i svoju tradiciju i kulturu, kao i da značajno poboljša odnose sa UAE.

"Danas proslavljamo Nacionalni dan na Ekspo izložbi u Dubaiju i to nam je najvažniji dan našeg šestomesečnog nastupa u Dubaiju", rekla je ona.

Ilićeva je, takođe, rekla da je bilo više od 700.000 posetilaca u Paviljonu Srbije do sada, kao i da je bilo više od 1.200 privrednika iz Srbije koji su imali kontakte sa više od 70 zemalja iz svih delova sveta.

Naglasila je da je potpisano 15 ugovora i još dosta predugovora, kao i sporazuma o saradnji, od kojih su neki još u pripremi.

"Imali smo više od 30 koncerata i događaja na kojia su posetioci iz celog sveta mogli da vide naše umetnike iz raznih oblasti, a predstavili smo i više od 250 proizvoda", rekla je ona.

Ilićeva je navela da ukupno realizovano više od 6.000 poslovnih kontakata.

Postavljen je novi standard u predstavljanju Srbije u celom svetu, rekla je Ilićeva dodajući da je predsednik Aleksandar Vučić to dobro primetio na otvaranu Paviljona Srbije.

Takođe, podsetila je da je srpski paviljon na Ekspou dizajniran na osnovu inspiracije neolitskom kulturom Vinče, kao i da je predstavljen Meta čovek iz Lepenskog vira, što je izazvalo veoma veliku pažnju posetilaca.