Ministar finansija Siniša Mali danas je, u ime Vlade Republike Srbije, potpisao Sporazum o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, čime je Srbija pristupila ovom multilateralnom sporazumu koji su potpisale sve članice Evropske unije.

Srbija potpisala sporazum o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava

Svrha ovog sporazuma jeste zajednička nabavka medicinskih sredstava, koja je trenutno urgentna u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa, kao i u svrhu obezbeđenja svih budućih medicinskih potreba.

Pod medicinskim sredstvima koja mogu biti predmet zajedničke nabavke, Sporazumom su predviđeni svi lekovi, medicinski uređaji i druga roba i usluge koji su namenjeni borbi protiv prekograničnih opasnosti po zdravlje.

Učešćem u ovom sporazumu, Srbija dobija mogućnost da nabavi neophodnu medicinsku opremu po nižim cenama, kao i da pored domaćih eksperata koristi i ekspertize stručnjaka Evropske komisije i drugih potpisnica pomenutog dokumenta u obezbeđenju opreme i lekova visokog kvaliteta.

Očekuje se da će zajednička nabavka ojačati kupovnu moć ugovornih strana i osigurati ravnopravan pristup medicinskoj opremi u borbi protiv ozbiljnih prekograničnih pretnji po zdravlje.