Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je danas da je naša zemlja jaka i stabilna, da su robne rezerve popunjene i da ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda, čak i za pomoć državama u regionu.

Srbija ima dovoljno zaliha u robnim rezervama


Mali je, gostujući na Televiziji „Hepi“, precizirao da u rezervama imamo 800.000 tona pšenice, milion tona kukuruza, zasejano je čak 620.000 hektara pšenice i gotovo milion hektara kukuruza, a država je obezbedila i 20.000 tona nafte, 18.600 tona benzina, 7.000 tona mazuta i 42.500 tone evro dizela.

Danas imamo 152 milijarde dinara na računu, što znači da smo stabilni i da nemamo problem sa budžetom, ukazao je on i ujedno dodao da je država donela odluku da cene osnovnih životnih namirnica ostanu zamrznute do kraja aprila, a ukoliko bude potrebno, tu odluku će produžiti.

Ministar se osvrnuo na novu pomoć za mlade od 100 evra, koja će biti isplaćena u junu, podsetivši na to da je od 1. januara obezbeđeno 300.000 dinara za prvorođeno dete i po dodatnih 100.000 dinara za drugo i treće dete.

Takođe, kako je dodao, od 1. januara država daje bespovratno do 20.000 evra mladim bračnim parovima, odnosno majkama ako rode dete, kako bi kupili stan ili kuću.

Prema njegovim rečima, u poslednje dve godine, u vreme najteže ekonomske i zdravstvene krize, naša zemlja je izdvojila 8,8 milijardi evra, što je 18,2 odsto našeg BDP-a, kako bi pomogla i privredu i građane.

Istovremeno, Mali je ukazao na to da je novi sistem fiskalizacije važan reformski proces, te da smo trenutno u tranzicionom periodu do kraja aprila.

Do sada se prijavilo više od 130.000 obveznika za novi sistem, a u toku je i prijava za subvencije, kojima se od države dobija 100 evra po fiskalnom uređaju i još 100 evra po lokaciji, objasnio je on.

Ministar je napomenuo da je Srbija kumulativno u poslednje dve godine ostvarila najvišu stopu rasta BDP-a u Evropi, navodeći da smo prošle godine imali 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego 2019. godine.