Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija do 2021. godine dobiti novi dispečerski centar na železnici, koji će biti jedan od najsavremenijih u ovom delu Evrope.

Srbija gradi najmoderniji dispečerski centar u regionu

Mihajlović je, gostujući na Televiziji "Hepi", istakla da je kompletan ruski kredit, u vrednosti od milijardu dolara, već ugovoren.

Polovina sredstava je već povučena, a drugi deo je namenjen za prugu Beograd–Budimpešta. Potpuno smo spremni za nove projekte, među kojima je novi dispečerski centar na železnici od posebnog značaja, podvukla je ona.

Prema njenim rečima, ovaj centar će se nalaziti u Beogradu, a trenutno se razmatraju dve ili tri lokacije koje ima železnica.

Ugovor sa Ruskim železnicama za nove projekte na železnici, kako je podsetila, iznosi 230 miliona evra i to je jedini komercijalni ugovor među dokumentima potpisanim tokom posete ruskog predsednika.

Mihajlović je objasnila da taj ugovor obuhvata i izradu projektne dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge, koja je za Srbiju veoma važna zbog povezivanja sa Crnom Gorom, izlaska na Jadransko more i kargo saobraćaja.

Takođe, ona je ukazala na to da je do sada rekonstruisano 77 kilometara od Resnika do Valjeva, a cilj je da i ostatak barske pruge na teritoriji Srbije bude obnovljen, imajući u vidu da nijedan kilometar nije rekonstruisan praktično od kada je izgrađena.

To je važno i zbog investitora, jer niko neće da ulaže u jednu zemlju ako nema dobre puteve i dobru železnicu. Zato investiramo u infrastrukturu i nastojimo da obezbedimo sve uslove da Srbija bude bolje povezana i da se u njoj lakše posluje, zaključila je Mihajlović.