Posle turskog konfekcionara "Džinsi Srbija" i južnokorejske korporacije "Jura", besplatno građevinsko zemljište u Leskovcu dobila je i engleska kompanija "Delfi", odnosno njena ćerka firma "Aptiv pakard".

Šest hektara za 2.000 radnih mesta

Zauzvrat, ova kompanija, koja već posluje u Novom Sadu, zaposliće na jugu Srbije najmanje 2.000 radnika koji će proizvoditi kablove za automobilsku industriju.

Izgradnja fabrike u koju će biti uloženo oko 25 miliona evra je već počela u novom kompleksu u severnom delu grada, a "Aptiv pakard" je prvi investitor u ovoj poslovnoj zoni koja se prostire na oko 100 hektara. Ona je ranije bila namenjena investicijama u agro-biznis, ali je izmenom prostornog plana otvorena i za laku industriju.

Vrednost skoro šest hektara zemlje koju bez naknade dobija "Aptiv pakard" procenjena je na skoro 124 miliona dinara, a država i lokalna samouprava će u dodatno komunalno opremanje uložiti još oko 150 miliona. Ekonomsku opravdanost ovakve odluke potvrdio je elaborat koji je nedavno usvojilo Gradsko veće, a u ponedeljak i Skupština grada.

Ovo je najznačajnija investicija u Leskovcu u poslednjih godinu dana. Reč je o hali koja će, sa pratećim objektima, imati oko 27.000 metara kvadratnih. Otvaranjem nove fabrike broj nezaposlenih Leskovčana biće smanjen za skoro 12 odsto, dok će broj zaposlenih u privredi biti veći za 9,8 procenata. To podrazumeva i znatno uvećanje javnih prihoda, što našu odluku čini opravdanom - ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Planirano je da "Aptiv pakard" do kraja ove godine zaposli 280 radnika, u narednoj više od 1.000, dok će 2020. u njegovoj fabrici raditi najmanje 2.000 radnika. Ove godine će u svojim pogonima na gradskom zemljištu "Jura" i "Džinsi", koji već zapošljavaju više od 3.000 ljudi, otvoriti još najmanje 500 odnosno 300 radnih mesta.

I "Jura" I "Džinsi"

Južnokorejska korporacija "Jura" treću fabriku u Leskovcu, gde će proizvoditi matične ploče za električne motore, gradi na zemljištu nekadašnjeg "Jugekspresa". Tokom leta "Džinsi Srbija" će svoje pogone preseliti u prostor bivše "Sintetike", koji je ulaganjem države od oko 195 miliona dinara preuređen za potrebe turskog investitora. Leskovac je za kupovinu "Jugekspresa" i "Sintetike" iz stečaja izdvojio 45 miliona dinara, a onda ih je besplatno dao ovim investitorima.