Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su učenici IT odeljenja Prve beogradske gimnazije danas posetili kompaniju "Nordeus" u Beogradu, gde su se upoznali sa načinom rada u toj kompaniji.

Sektor IT najbrže rastuća industrija u Srbiji

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović objasnio je da je, zbog sve veće potrebe za kadrovima u IT sektoru, resorno ministarstvo podstaklo gimnazije da otvore odeljenja za učenike nadarene za informatiku.

Koliko će specijalizovanih odeljenja biti otvoreno od naredne školske godine zavisiće od zainteresovanih kandidata i od toga koliko njih položi poseban prijemni iz matematike, ukazao je on.

Stojanović je podsetio na to da se prijave kandidata za upis u specijalizovana IT odeljenja podnose od 11. do 14. maja, a da je prijemni ispit 3. juna.

On je uputio poziv svim učenicima da se prijave za IT odeljenja kako bi naša zemlja razvijala IT industriju, i objasnio da je za otvaranje specijalizovanih IT odeljenja zainteresovano više od 70 gimnazija u Srbiji.

Učenici specijalizovanog IT odeljenja iz Prve beogradske gimnazije imali su danas priliku da obiđu kompaniju "Nordeus" i da vide u kakvim uslovima rade programeri koji su stvorili najpoznatiju igricu Top Eleven – fudbal menadžer.

Profesor Prve beogradske gimnazije Valentina Popović navela je da su učenici specijalizovanog odeljenja pokazali odlične rezultate na takmičenjima iz matematike i programiranja, ali i iz drugih predmeta – srpskog jezika, istorije.

Popović je ocenila da je dobro što je uvedeno ovakvo odeljenje, zato što je budućnost u IT industriji, a ovi đaci će imati sve potrebne kompetencije za rad nakon završene srednje škole.

Ona je dodala da će uvođenjem dualnog obrazovanja u škole biti olakšano i učenje u ovim odeljenjima, jer će učenici imati više prakse u kompanijama.

Sa radom kompanije "Nordeus" učenike je upoznala Mina Marković, koja u toj kompaniji radi pet godina, pri čemu je tom prilikom navela da je rad u gejming kompaniji vrlo zabavan i da nijedan dan nije isti.

Predstavnik inicijative "Digitalna Srbija" Veronika Tasić Vušurović rekla je da se procenjuje da IT industriji u ovom trenutku nedostaje između 20.000 i 30.000 ljudi.

"Digitalna Srbija", kako je navela, veruje da je u Srbiji moguće izvršiti transformaciju u digitalnu ekonomiju.

Znanje je resurs koji je neophodan da bi jedna zemlja postala vodeća digitalna sila, rekla je Vušurović i ocenila da su specijalizovana IT odeljenja pravi odgovor na nedostatak stručnih kadrova na tržištu.

Prema njenim rečima, specijalizovana IT odeljenja će omogućiti deci da steknu izuzetna znanja u oblasti IT, ali i široko gimnazijsko obrazovanje.

Učenici specijalizovanog IT odeljenja u Prvoj beogradskoj gimnaziji rekli su da ih je ljubav prema informatici i programiranju navela da se upišu u ovakav tip odeljenja.