Tim inženjera na čelu sa ekspertom kompjuterske tehnologije, Ismailom Mehrabiom, proveo je skoro godinu dana dizajnirajući robota konobara. Iranski prvi restorani sa robotima kao osobljem trebalo bi da se pojave za samo nekoliko meseci.

Roboti umesto konobara

Roboti će biti opremljeni sa naprednim audio sistemom koji će im omogućiti da komuniciraju sa kupcima na nekoliko jezika i da izraze zadovoljstvo ili nezadovoljstvo preko svojih lica. To će pomoći da se stvori prijateljska atmosfera između čoveka i mašine - kaže njihov tvorac Merhabi, a prenosi Sputnjik.

Stolovi u takvim robo-restoranima će biti opremljeni tabletima preko kojih će gosti da naručuju hranu i piće, a biće im omogućeno i onlajn plaćanje.


Mehrabi je istakao da slične "robotizirane" ustanove već postoje u Kini, Singapuru, Maleziji, SAD i Velikoj Britaniji, ali će se roboti konobari u iranskim restoranima ipak razlikovati od svojih stranih kolega.

- Mašine u postojećim prostorima obično se kreću unapred određenim pravcima, dok će naši roboti moći sami da biraju svoju putanju zahvaljujući posebnom algoritmu - rekao ovaj kompjuterski ekspert.