Prvi kontingent vakcina kompanije „Fajzer“ od 4.800 doza stigao je danas u Srbiju i preuzet je na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Prvi kontingent vakcina kompanije „Fajzer“ stigao u Srbiju

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dala je saglasnost za upotrebu i uvoz „Fajzerove“ vakcine 18. decembra, nakon što su pomenute kompanije 2. decembra predale dokumentaciju za registraciju vakcine.

Evropsko regulatorno telo EMA juče je preporučilo vakcinu protiv COVID-19 farmaceutskih kompanija “Fajzer” i “Biontek”, a distribucija prve vakcine među zemljama članicama Unije trebalo bi da počne istovremeno od 26. decembra, a vakcinacije već dan kasnije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek ocenio je tim povodom u obraćanju medijima da je ovo veliki dan za Srbiju u borbi protiv COVID-19, najavivši da se prve vakcinacije vakcinom kompanije „Fajzer“, očekuju već naredne nedelje, odmah po dobijanju dozvole Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

On je podsetio na to da je ALIMS dao dozvolu za uvoz oko 24.000 vakcina ovog proizvođača, te da se u januaru očekuje još oko 21.000 vakcina, dodajući da se intenzivno razgovara i o ruskoj vakcini Sputnjik V i kineskoj vakcini, o čemu će, kako je rekao, javnost biti blagovremeno detaljno obaveštena.

Đerlek je istakao da je u potpunosti poštovan protokol "hladnog lanca", te da je vakcina odmah smeštena u hladnjaču na minus 80 stepeni.

Prema njegovim rečima, danas se održava prvi sastanak Koordinacionog tima za imunizaciju, a u planu je priprema operativnog plana za imunizaciju u 2021. godini, koji će se menjati u skladu sa prilivom vakcina i ciljnim grupama.

Ponovo smo, kako je rekao, dokazali da jedna mala Srbija može da bude među retkim zemljama koje su u kratkom roku među prvima dobile vakcinu protiv COVID-19.

Pokazali smo koliko je na evropskom i svetskom nivou popravljen status Srbije i da su nas prijatelji ispoštovali, što znači da postoji verovatnoća da ćemo u narednom periodu dobiti onoliko vakcina koliko je potrebno da dođemo do kolektivnog imuniteta i da konačno završimo sa COVID-19 i da normalno živimo, rekao je Đerlek.