Pregovori u okviru radne grupe za Fijatove radnike su propali i mi od sutra krećemo u proteste i blokade, rekao je danas agenciji Beta predstavnik radnika i član pregovaračkog tima Đorđe Milojević.

Predstavnici radnika Fijata tvrde da su pregovori propali


On je kazao da je danas obavešten iz kabineta premijerke Ane Brnabić, od člana radne grupe, da „oni nisu u mogućnosti da izađu sa ponudom na zahteve radnika do utorka”.

S druge strane, Tanjugu je u Vladi rečeno da pregovori nisu propali, niti prekinuti, ali mogu da budu ozbiljno narušeni ukoliko predstavnici sindikata i radnika prekrše inicijalni dogovor i započnu protest.

„Pregovori nisu prekinuti niti su propali. Sindikati i predstavnici radnika krše inicijalni dogovor koji je postignut, a to je da će Vlada Srbije izaći sa predlogom za radnike koji ne prihvate ponuđeni program nakon što kompanija Fijat završi proces registracije radnika za rad u inostranstvu”, navode u vladi.

Član pregovaračko tima Milojević navodi da mu je rečeno da još traje prijavljivanje radnika za odlazak u inostranstvo i oni ne žele da svojom ponudom „ugroze projekat Fijat”.

„Mi ne želimo da se ovo odugovlači. Nećemo čekati utorak, već ćemo se sutra u 12 časova okupiti ispred zgrade gradske uprave i organizovaćemo blokade”, poručio je Milojević.

Radna grupa je pregovarala o statusu radnika Fijata u kragujevačkoj fabrici automobila zbog prelaska na proizvodnju električnog automobila jer će deo radnika biti višak, a deo treba da ide na rad u inostranstvo u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija Saša Đorđević rekao je da se do utorka 137 radnika prijavilo za rad u inostranstvu, što je uslov da zadrže posao kada Stelantis grupa počne da proizvodi električno vozilo u ovom pogonu.

Rok za prijavljivanje produžen je do ponedeljka 20. juna u 13 časova.