Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da su na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima predstavljeni izveštaji o potrošnji energenata u termoelektranama, stanju uglja i mazuta u rezervama.

Povećane zalihe gasa u skladištu Banatski dvor


Takođe, bilo je reči o projekcijama proizvodnje električne energije za naredni period.


Sinoć je, kako je rečeno, nastavio sa radom blok B2, posle havarije koja se dogodila u ponedeljak, radi se i na tome da se blok B1 uskoro vrati na mrežu, posle požara koji je izbio u nedelju, dok prenosni kapaciteti funkcionišu bez havarija i kvarova i sistem je u potpunosti raspoloživ i siguran.


Distributivni sistem funkcioniše bez većih problema, sa uobičajenim planiranim isključenjima zbog radova.


Na sednici je saopšteno da su povećane zalihe gasa u skladištu Banatski dvor, kao i da su rezerve energenata za toplane u Srbiji dovoljne do kraja zimske sezone i nema bojazni da će doći do prekida isporuke toplotne energije.


Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća „Srbijagas”, „Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB „Kolubara“, „Transportgasa“, JP PEU „Resavica“ i „Srbija kargo“ a. d.