Stručnjaci smatraju da postoji više od jedne vrste sagorevanja na poslu (burnout) iako je to postao pojam kojim se generalno opisuju stres i umor na poslu.

Postoji više od jedne vrste sagorevanja na poslu,evo kako da odredite svoj

Američka karijerna edukatorka Fibi Gavin je objasnila kako razlikovati vrste sagorevanja. Pa je tako ukazala da je potrebno razlikovati distanciranje od postojećeg posla naspram iscrpljivanja.

Istakla je da se distanciranje od postojećeg posla dešava kada ste nezainteresovani za posao kojim vam je uzrokovao zasićenje te se osećate spremnim da radite nešto drugo. S druge strane, postoji sagorevanje kao hronični umor u u svakom životnom aspektu.

- Ako ste sagorjeli, osećajući fizičke i mentalne poteškoće ili imate probleme u privatnom životu i u odnosima s drugim ljudima, kao i sa samim sobom, onda to zahteva intenzivniju reakciju kako biste ponovo bili uravnoteženiji i ispunjeniji, izjavila je Gavin.

Sagorevanje ili "burnout" sindrom se najčešće dešava zbog toga što se na poslu potrošili više energije nego što ste mogli potrošiti. Gavin je ukazala da je potrebno da sebi postavite četiri pitanja kako biste shvatili o kakvoj vrsti sagorevanja je reč. Naglasila je da bi ta pitanja trebalo napisati, a ne postaviti ih u sebi. Kao razlog za to je istakla to što ćete time bolje zapamtiti, bolje razmišljati i napraviti poboljšanje. Ta četiri pitanja su sledeća:

  • Zašto ste uošte prihvatili posao;
  • Šta se dešavalo kada ste bili uzbuđeni zbog svog posla ili karijere;
  • Šta se dešavalo kada se niste osećali uzbuđeno ili ste se osećali iscrpljeno ili frustrirano svojim poslom;
  • Šta će vas podstaći da se osjećate uzbuđeno i ponosno, a šta će uzrokovati razočarenje.

Odgovori na ova pitanja mogu vam pomoći da utvrdite kako bi mogli poboljšati situaciju. Kada se usredsredite na izvor sagorevanja, prva stvar koju treba da uradite, sugerisala je Gavin, jeste da se u razgovoru s nadređenim založite za sebe. Dakle, potrebno je da nadređenom kažete šta trenutno doživljavate.

To je put da utvrdite radne zadatke koji bi vas mogli više zanimati ili način rada koji bi mogao zaustaviti sagorevanje. U konačnom, ako šef zaista želi dobrobit svojih radnika, onda će vam zasigurno pomoći, piše CNBC.