Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da će najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji biti uručeni ugovori o radu, pri čemu će država najboljim studentima plaćati specijalizaciju i doktorske studije.

Posao za 100 najboljih diplomaca medicine

Lončar je u izjavi za Televiziju "Pink" podsetio na to da je ovo treći put da država najboljim đacima i studentima medicine uručuje ugovore o radu, čime ispunjava obećanje da će na svakih šest meseci nagraditi najbolju decu.

Prema njegovim rečima, posao će dobiti više od 100 mladih lekara, dok je u poslednje tri akcije posao dobilo približno njih 300, kao i specijalizaciju i doktorske studije o trošku države.

Danas će prvi put ugovore o radu dobiti 158 medicinskih sestara i tehničara, dok će narednih dana takav ugovor dobiti još približno 240 srednjoškolaca, precizirao je ministar.

On je napomenuo da se razmišlja i o tome da se medicinski radnici uključe u projekat izgradnje povoljnih stanova, koji trenutno postoje za pripadnike snaga bezednosti, kako bi i njihovo stambeno pitanje bilo rešeno.

Lončar je najavio da će do kraja godine biti novog povećanja plata za medicinske radnike, napominjući da je lekarima zakon dozvolio da, osim u državnim ustanovama, prihod mogu da ostvaruju i u tri privatne ordinacije, kako bi nadoknadili ono što se zarađuje u drugim evropskim zemljama.

Ankete su pokazale, kako je rekao, da plate nisu jedini i glavni faktor odlaska lekara iz zemlje, već da su to pre svega uslovi rada i mogućnost napredovanja, na čemu je država poslednjih godina naročito radila otvarajući nove bolnice, kliničke centre, kupovala najsavremeniju opremu.