Ministarstvo poljoprivrede zatražiće od Vlade Srbije da im odobri zapošljavanje 100 inspektora širom Srbije jer se zbog zabrane zapošljavanja prirodnim odlivom javio problem starosne strukture u ovim službama.

Posao dobija 100 inspektora

Ministar Branislav Nedimović izjavio je na sastanku u Nišavskom upravnom okrugu da je prosečna starost inspektora 59 godina.

- Svesni smo da postoji ovaj problem jer je dosta inspektora u prethodnom periodu otišlo u penziju a nije bilo novih zapošljavanja. Tako da smo došli do neslavne starosne strukture jer se nije isplatilo usavršavati kadrove koji takođe za nekoliko godina idu u penziju. Zaposlićemo poljoprivredne, veterinarske i fitosanitarne inspektore.

On je takođe najavio da će se narednih dana raspisati treći od ukupno osam poziva, za dodelu bespovratnih sredstava iz IPARD programa. Predviđeno je u 2018. EU u ovaj program uloži 175 miliona evra a još 75 će dati država.

- Dosad su bila dva poziva za nabavku mehanizacije i prijavilo se 478 poljoprivrednika, tako da interesovanje postoji jer se dugo čekalo na ovaj program - kazao je Nedimović, koji je posetio i imanje mladog poljoprivrednika Milana Stamenkovića iz Merošine koji obrađuje 56 hektara zemlje. On je uz pomoć subvencija za mlade nabavio 40 krava i podigao sedam hektara voćnjaka.