Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su kompanija NIS i EXIT fondacija sinoć u Beogradu u svečanoj sali AKUD "Lola" organizovali panel diskusiju na temu „Podrška mladim talentima u Srbiji – nemoguća misija, da ili ne?“.

Podrška mladim talentima Srbije

U saopštenju se navodi da je ovaj panel bio organizovan u sklopu obeležavanja pet godina od pokretanja NIS-ovog programa za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama „Energija znanja“.

Cilj organizatora je bio da se na ovaj način pokrene dijalog i pronađu sistemska rešenja koja će doprineti ostanku mladih u Srbiji, kao i povratku onih koji su stekli znanje i praksu u inostranstvu.

Ovo je početak dugoročne zajedničke akcije EXIT i NIS-a da se unaprede uslovi za ostanak mladih talenata u Srbiji što bi doprinelo njenom ubrzanom razvoju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević pohvalio je kompaniju NIS zbog ulaganja u obrazovanje i pozvao druge kompanije da slede taj primer.

Mnogi naši istraživači i naučnici se nakon usavršavanja u inostranstvu vraćaju u Srbiju, to se ne dešava masovno, ali postoji, i naš je cilj da takvih primera bude što više, istakao je ministar, ukazavši na činjenicu da će budžet Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u 2018. godini biti mnogo veći i da to govori o prioritetima Vlade.

Kako bismo uhvatili korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom učinili smo velike stvari, od uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u petom razredu osnovne škole, preko novih odeljenja za nadarene za informatiku u gimnazijama i povećanja kvota za IT studije, pa do opremanja škola informatičkom opremom. Sledeće godine u proces digitalizacije biće uloženo 70 miliona evra, istakao je on.

Predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović istakao je da je u 21. veku ključna stvar za sve države i gradove kako privući i zadržati mlade talente koji su motor celog društva.

I večeras, i tokom protekle dve decenije, pokazali smo brojnim primerima kako je moguće okupiti mlade talente i napraviti svetski rezultat u Srbiji, i neka to bude početak šireg sistemskog procesa za podršku i očuvanje mladih talenata u zemlji. EXIT fondacija, u saradnji sa kompanijom NIS, nastaviće da radi na ovom cilju kroz projekat Youth Heroes, rekao je Petrović.

Savetnik direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama NIS-a Snežana Lakićević podsetila je na to da je pre pet godna NIS pokrenuo “Energiju znanja” verujući da su mladi, znanje i nauka pokretač onoga čemu teži kompanija.

Takođe, dodala je Lakićević, verovali smo da možemo doprineti stvaranju boljih uslova u obrazovanju, podsticanju i podršci onima koji žele više, koji sanjaju znanje i vredno na tome rade.

Posvećenost pokreće na akciju. Akcija vodi ka ostvarenju planova, a naš plan je da stvorimo uslove da najbolji ostanu u Srbiji, da ovde zajedno sa svim drugim činiocima stvorimo ambijent koji će im omogućiti napredak, usavršavanje, rad na sebi, ali i dobar život i stvaranje porodice, naglasila je ona.

Lakićević je ukazala i na to da je kompanija NIS na delu dokazala da se može ostvariti planirano i da prve generacije njenih stipendista već rade u NIS-u, stvaraju i napreduju.

Ovim povodom, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev uručio je prorektorima beogradskog i novosadskog Univerziteta zahvalnice u ime uspešne dugogodišnje saradnje, i tom prilikom istakao da su uspešni razumeli da je najvažniji deo održivog razvoja ulaganje u ljude.

Zadovoljstvo je voditi kompaniju u čijoj je strategiji već pet godina „Energija znanja“. Još je veće zadovoljstvo raditi sa mladim kolegama koji su u NIS došli upravo kroz taj program.

Sa naše tačke gledišta, mogućnost da se mladi stručnjaci obrazuju i usavršavaju u svetu, ali i da se vrate u svoju zemlju i imaju pravo zaposlenje – jeste sasvim moguća misija. Zato je ovo prava investicija i zato je NIS ovde da vam u tome pomogne. „Energija znanja“ je energent koji najbolje pokreće uspeh, naglasio je Tjurdenjev.