Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici u Skupštini Srbije, da prva linija metroa počinje da se gradi na proleće iduće godine.

Početak gradnje prve linije metroa na proleće sledeće godine

Momirović je istakao da Srbija želi da ima racionalan pristup u izgradnji i da tehnologija bude najsavremenija, a metro brz, racionalan i efikasan i da služi Beograđanima.

Prema njegovim rečima, fiskalna konsolidacija je temelj izgradnje metroa, koji će biti po modelu pariskog, pri čemu će građani izabrati kako žele da izgledaju šinske kompozicije.

Momirović je napomenuo da će prva linija ići od Železnika preko Makiša, Žarkova, Belih voda, Požeške, parka na Banovom brdu, Ade Ciganlije, Sajma, Mostarske petlje, Savskog trga, gde će se ukrštati sa drugom linijom.

Takođe, linija će ići preko Trga republike, Skadarlije, Dunav stanice, Pančevačkog mosta, železničke stanice Karaburma, Višnjičke, Mirijevskog bulevara, Sedme gimnazije i poslednja stanica je Mirijevo.

Druga linija kreće od Železničke stanice u Zemunu preko Novosadskog puta, stadiona u Zemunu, Ulice Aleksandra Dubčeka, opštine Novi Beograd, Merkatora, gde će se ukrštati sa trećom linijom metroa za koju se sada radi idejno rešenje.

Ministar je naveo da će se ta treća linija kretati od Kvantaške pijace, preko Bežanije, Surčina, Arene, Ušća, Pristaništa, Trga republike, Narodne skupštine, Višegradske, Prokopa, Vitanovačke, TC Stadion, Braće Jerković, Stepe Stepanović, Trošarine i Banjice.

On je podsetio na to da se o projektu metroa priča od 1971. godine, ali da će ova vlast taj projekat realizovati.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se uređuje rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte ili radove kojima je odobrena građevinska dozvola.

Poslanici će raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojima se propisuje, između ostalog, da će u prizemlju stambene zgrade investitor moći da izgradi i prostor namenjen za komercijalne delatnosti, sa sadržajima potrebnim stanovnicima budućeg naselja.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, njime se predlaže uvođenje registra izdatih brodarskih knjižica, registra brodskih dnevnika i registra izdatih ovlašćenja članova posade brodova unutrašnje plovidbe kao i razmena podataka sa odgovarajućim evropskim registrima, sve u cilju bezbednosti plovidbe.

Poslanici bi trebalo da razmotre i predlog za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.