Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević obišao je danas pogon kompanije "PKC Wiring Systems", koja je nedavno otkupila zemljište i halu koje je od 2014. godine iznajmljivala od grada Smedereva.Kompanija trenutno zapošljava 1.509 radnika, a planira da u narednom periodu proširi kapacitete i zaposli još njih 1.200.


Plan pomenute firme, koja pretežno proizvodi kablovske snopove za komercijalna vozila, jeste da u kupovinu i infrastrukturno opremanje zemljišta, kao i kupovinu i rekonstrukciju postojeće hale i izgradnju novog dela, uloži 20 miliona evra.


Knežević je, čestitajući "PKC" grupaciji zlatni jubilej – 50 godina od osnivanja, istakao da ova investicija znači bolji standard naših građana, a posebno onih koji žive u Smederevu.


On je ukazao na to da je "PKC Wiring Systems" 36. po redu kompanija koja reinvestira u Srbiji, što znači da je približno 20 odsto kompanija koje su koristile podsticaje otvaralo i drugi, treći, četvrti, pa i peti pogon.


To je samo znak da je Srbija dobro mesto za ulaganje, o čemu govore i ostvareni rezultati, konstatovao je ministar i dodao da se u 2019. očekuje da će priliv direktnih stranih investicija premašiti četiri milijarde evra, što je više od ostalih zemalja u okruženju.


Knežević je izrazio očekivanje da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti ispod 10 odsto, što je ogroman uspeh, imajući u vidu to da je pre nekoliko godina bila 26 odsto.


Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović iskazala je zahvalnost predsedniku Republike i Vladi na podršci ovom projektu, kao i radnicima, bez kojih ne bi bilo ni velikog uspeha ove kompanije.


Generalni direktor "PKC Wiring Systems" u Srbiji Tudor Kerc rekao je da očekuje da će kompanija, kroz ovu investiciju, povećati proizvodnju, stvoriti uslove za rast, privući nove kupce i dodatno povećati broj zaposlenih.


Potpredsedik operacija "PKC" grupe za Evropu i Južnu Ameriku Ivo Volkov je, izražavajući zahvalnost nadležnima na podršci, naglasio da se od svih njihovih fabrika u Evropi, pogon u Smederevu najbrže razvija.


"PKC" grupa ima 23 proizvodna pogona u Brazilu, Kini, Nemačkoj, Litvaniji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, SAD i Srbiji, a zapošljava više od 28.000 ljudi.