Svakodnevno se susrećemo sa gomilom sitnih problema, koji bez obzira na svoju bezazlenost ipak mogu uticati na naše trenutno raspoloženje ili nam pokvariti dan. Srećom, kreativni inovatori širom sveta osmislili su jednostavne, a ipak genijalne izume, koji nam mogu biti od velike koristi i poboljšati kvalitet života.

Pet genijalnih izuma za jednostavniji svakodnevni život

Iako ova jednostavna rešenja možda neće promeniti svet, definitivno nam mogu olakšati svakodnevni život, te Vam u nastavku donosimo izume za koje smo sigurni da bi svako želeo da poseduje.


1. Pametna ambalaža koja menja boju kada je hrana pokvarena

Već smo se upoznali sa ambalažom koja menja boju u zavisnosti od temperature sadržaja koji se nalazi unutar nje. Međutim, šta mislite o ambalaži koja zahvaljujući savremenoj tehnologiji menja boju kada se u njoj nalazi pokvarena hrana? Ovu pametnu ambalažu je i osmislila brazilska kompanija „Braksem“, a funkcioniše na bazi PH indikatora koji utiču na promenu boje ukoliko se hrana u njoj pokvari.


2. Multifunkcionalna kolica za bebe

Ovo je još jedan fantastični izum za sve aktivne roditelje koji uživaju u vožnji bicikla. Naime, multifunkcionalna kolica „Taga“ predstavljaju kombinaciju bicikla i kolica za bebe, te roditeljima pruža mogućnost rekreacije uz istovremenu vožnju mališana u kolicima, i to tako što u svakom trenutku mogu videti njihova lica. Ovaj genijalni izum je veoma jednostavan za upotrebu i rasklapa se za svega nekoliko sekundi, a košta negde oko 1.500 dolara.


3. USB punjač na termalnu energiju

"Epiphany One Puck" predstavlja sjajan izum, koji osim toga što štiti vaš sto od tragova toplih ili hladnih napitaka, predstavlja i veoma efikasno sredstvo za punjenje mobilnog telefona kada vam utičnica nije pri ruci. Ovaj izum koristi razliku u temperaturi kako bi transformisao termalnu energiju u električni napon. Uređaj ima dve strane, a sve što je potrebno jeste da topli napitak postavite na crvenu podlogu, ili hladno piće na plavu. Kada telefon priključite na uređaj, njegova baterija može biti napunjena za manje od jednog minuta.


4. Alarm za buđenje koji kuva kafu

Buđenje je mnogo jednostavnije kada osetimo miris sveže skuvane kafe. Zahvaljujući genijalnom izumu britanskog dizajnera Džošue Renof - alarma koji sam kuva kafu, zvono budilnika se od najomraženijeg pretvorilo u omiljeni zvuk jutra. Sve što je potrebno jeste da pre spavanja ostavite malo kafe, šećera i mleka u aparat, i ujutru će vas sa prvim zvukom alarma sačekati i sveže skuvana šolja kafe. U pitanju je mehanizam koji pokreće kuvalo u samom alarmu, te vam je topli napitak na dohvat ruke čim otvorite oči.


5. Kofer koji vas vozi

Savremena tehnologije je u još jednom segmentu olakšala život ljudima koji često putuju. Reč je o koferu „Modobag“, koji može biti i veoma efikasno prevozno sredstvo ukoliko ste u žurbi, a kreirao ga je Kevin O'Donel, biznismen i inovator iz Čikaga. Dimenzije kofera su 55x35x22 cm, a pokreće ga električni motor snage 150 vata. Nakon jednog punjenja baterije, kofer može da preveze vlasnika čak 9,6 kilometara uz maksimalnu brzinu 13 km/h, a vožnja se kontroliše pomoću gasa i ručne kočnice. Cena ovog korisnog izuma iznosi negde oko 1.000 američkih dolara.