Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević ukazao je danas na to da su prethodnih godina u školama u Srbiji pravljivana lažna odeljenja sa malim brojem učenika kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, naglasivši da se tome moralo stati na put.

Penzionisanjem i otpremninom rešiti viškove u prosveti

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da podatak sindikata da će u školama u Srbiji od ove školske godine biti 800 odeljenja manje, treba uzeti sa rezervom, jer, kako tvrdi, nisu koristili dobru metodologiju.

On vidi rešenje za tehnološke viškove u prosveti, nastale zbog smanjenja broja odeljenja, u odlasku u penziju svih starijih od 65 godina, kao i u otpremninama i prekvalifikaciji.

Rešili smo da kontrolišemo sistem, naglasio je ministar, ukazavši i na to da je nedopustivo da u odeljenjima bude u proseku samo po 19,2 đaka.

Toliko đaka po odeljenju, to nema ni u jednoj evropskoj zemlji, to je u privatnim školama privilegija, istakao je Šarčević.

On je istovremeno podsetio na to da po zakonu odeljenja treba da imaju 25 učenika ocenivši da je lažna slika pravljena zarad zaposlenosti, a da su đaci tu bili u trećem planu.

Moramo naučiti naše ljude da postoji prekvalifikacija, da postoje otpremnine - obezbeđeno ih je 1.200, da oni koji imaju 65 godina treba da idu u penziju, naglasio je ministar.

On smatra da takvih u sistemu ima oko 900 i da im aktuelni zakon o radu dozvoljava da rade iako imaju uslov za penziju, ali da će ih poseban lex specijalis naterati da odu u penziju.