Grad Pančevo finansira stručnu praksu mladih kod pančevačkih poslodavaca. Više od 40 mladih potpisalo je ugovore i oni će, u zavisnosti od stručne spreme, u narednih šeset meseci do godinu dana raditi kod njih.

Pančevo: Mladi na stručnoj praksi

Mima i Marina narednih godinu dana radiće u struci i, kako kažu, to im je velika šansa da steknu potrebno iskustvo koje će im značiti u daljoj karijeri. One su potpisale ugovore sa poslodavcima kod kojih će obavljati stručnu praksu.

"Počela sam da radim 1. septembra, jedva čekam da steknem radno iskustvo. Radiću u Opštoj bolnici u Pančevu u službi za bezbednost, po struci sam menadžer bezbednosti", kaže Mima Ritopečki.

"Završila sam Biološki fakultet, ekologiju i zaštitu životne sredine. Stručnu praksu ću obavljati u Gradskoj Upravi u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Jako sam srećna što sam deo ovog projekta i mislim da je ovo velika šansa za sve nas da steknemo neophodno iskustvo", kaže Marina Miličević

Za program stručne prakse grad je izdvojio više od 9 miliona dinara, 46 mladih do 35 godina radiće kod 25 pančevačkih poslodavaca. U zavisnosti od stručne spreme, praksa traje od 6 meseci do godinu dana. Interesovanje za ovakav način angažovanja bilo je znatno veće.

"Grad je ove godine izdvojio zaista velika sredstva za projekat stručne prakse, međutim to je bilo nedovoljno da ispunimo zahteve privrede do kraja jer je bila potreba za 112 lica. Nastojaćemo da u budžetu grada sledeće godine obezbedimo još više sredstava, samim tim što postoji mogućnost kasnije i za zapošljavanje ovih mladih ljudi", rekao je Milenko Čučković, član gradskog veća za rad, socijalnu politiku i zapošljavanje.

To je samo jedna od mera lokalnog akcionog plana za zapošljavanje. Grad je ove godine podržao sa više od šest miliona dinara i program "NIS prva šansa".

"Definisano je osam mera lokalnog akcionog plana za zapošljavanje koje će gotovo sigurno stvoriti mogućnost za 150 potencijalno novih radnih mesta. Najveći broj radnih mesta je vezan za program "Nova šansa" koji posle dve godine ne realizacije sada se ponovo realizuje sa NIS-om.. NIS u okviru svojih kapaciteta sprovodi stručnu praksu na kojoj će biti angažovano više od 80 lica što sa srednjom stručnom spremom što sa visokom", kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Grad će u narednom periodu u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje ulagati više u dokvalifikaciju i stručnu prekvalifikaciju kako bi i na taj način što više ljudi došlo do posla.