Kompanija "Alfa Tehnics", napustila je Kragujevac i danas svečano u Svilajncu otvorila fabriku čeličnih konstrukcija za aerodrome u kojoj su zaposlenje našla 202 radnika iz Svilajnca, Velike Plane i Smederevske Palanke.

Otvorena firma

Svečanom otvaranju prisustovalo je rukovodstvo opštine Svilajnac, predsednik opštine Predrag Milanović i predsednmik Skupštine opštine Vladan Rajković, brojni privrednici Srbije...

- Alfa Tehnicis" je u Fabriku u Svilajncu uložila 5,5 miliona evra, od kojih je 600.000 podrška Vlade Srbije za zapošljavanje. Ovo je 12. nova fabrika u Svilajncu u poslednjih deset godina i druga je po broju zaposlenih - objasnio je Milanović, i ocenio da "prelazak iz velikog Kragujevca u mali Svilajnac, znači da ova opština postaje važno mesto Srbije".

"Alfa Tehnics" je ovom investicijom postala vlasnik oko 4,5 hektara zemljišta sa sopstvenom prugom i preko 8.000 kvadratnih metara u objektima, planirano je da u narednih nekoliko godina udvostruči broj zaposlenih i izgradi novih kapaciteta na oko 20.000 kvadratnih metara, namenjenih za specifične procese proizvodnje.

- Imamo nove projekte iz oblasti železnice i poljoprivrede, očekujemo njihovu realizaciju i povećanje broja zaposlenih - rekao je generalni direktor "Alfa Tehnics" Dragoljub Radulović.

On je istakao da su za sledeću godinu ugovoreni poslovi u vrednosti 12 miliona evra.

- Očekujemo da zaključno sa 2020. godinom, udvostručimo broj zaposlenih s obzirim na trend ugovaranja i novih izvoznih projekata - rekao je Radulović.

Podsetio da "Alfa Tehnicis" kupcima obezbedjuje zaokružen proces dobijanja gotovog proizvoda, od projektovanja, proizvodnje do montaže.

Radulovoić je istakao da ova kompanija trenutno ima četiri ekipe na poslovima montaže na terenu, za montiranje ograde mosta kod Ostružnice za kompaniju "Strabag", za montažu čeličnih konstrukcija u Železari Zenica za italijansku kompanijau "Ekoplant", te za montažu kabina za automobile u fabrikama GAZ u Rusiji i BMV u Nemačkoj.

Prosečna bruto plata u kompaniji je 90.000 dinara, a vrednost godišnje proizvodnje je 10 miliona evra. Izvozi se 80 odsto proizvodnje u 40 zemalja sveta.

Reč je o proizvodima čeličnih konstrukcija za automobilsku i avionsku industriju.U saradnji sa Kompanijom "Durr Ašembly PRoducts", kompanija projektuje i proizvodi zvučno izolovane kabine za više od 20 najpoznatijih svetskih proizvodjača automobila: Mercedes, Volvo, Lamborghini, Rolls Royce, Aston Martin, Jaguar, Nisan, Ford...

Takodje, projektuje i proizvodi logističke sisteme za najevće svetske aerodrome u saradnji sa "Thydrnn Krupp Air Port System" iz Španije..

U Svilajncu će proizvoditi čelične konstrukcije za aerodrome u gotovo svim zemljama Evrope, Azije, Australije i Severne Amerike.

"Alfa Tehnics" fabriku je otvorila u "Slobodnoj carinskoj zoni", na ulazu u Svilajnac sa autoputa Beograd - Niš, gde je nekada radila poznata Fabrika VIS za proizvodnju vijaka za mostogradnju, kamionsku, auto i traktorsku industriju Srbije i Jugoslavije.

VIS je posle gašenja, 2011. godine kupila austrijska kompanija POOR, sa namerom da tu proizvodi betonske pragove za železnicu. Preuredila je, svečano otvorila, ali proizvodnja, osim demonstracije na svečanom otvaranju, nikada nije krenula.