Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas otvaranju proizvodnog pogona u okviru prve faze izgradnje Fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu Fabrike Odbrambene industrije Srbije Borbeni složeni sistemi D.O.O. u mestu Pljakovo kod Kuršumlije.

Otvoren novi pogon fabrike

Reč je o investiciji u vrednosti od 8,5 miliona evra za realizaciju prve faze koja je obuhvatila izgradnju objekta i opremu.

U novim objektima ukupne površine od oko tri hiljade kvadratnih metara zaposleno je 80, a u naredne dve godine, završetkom planiranih radova, očekuje se da će biti zaposleno oko 300 radnika.

Novi pogon fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Kuršumliji izgrađen je na osnovu iskazane potrebe za proizvodnjom većih serija oklopnih borbenih vozila „Miloš“.

Vulin je, nakon obilaska, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića čestitao svim građanima Kuršumlije, svim zaposlenim u kompaniji Jugoimport-SDPR i svim građanima Srbije otvaranje prvog pogona u Kuršumliji posle 40 godina.

Odbrambena industrija Srbije, istakao je ministar odbrane, na ovaj način pokazuje koliko je dragoceno i značajno sačuvati je, koliko je važno da bude tu.

Tokom današnjeg obilaska, poslovodstvo fabrike ministru odbrane i načelniku Generalštaba predstavilo je proizvodni program, kao i naredne faze razvoja tog pogona, a predstavljeno je oklopno vozilo "Lazar" i borbeno oklopno vozilo "Miloš" sa posadama pripadnika Vojske Srbije opremljenih novim kompletima borbene opreme.

Otvaranju su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, državni sekretar Bojan Jocić i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić.