U narednoj godini Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije očekuje da će za programe zapošljavanja imati na raspolaganju 2,8 milijardi dinara, izjavio je direktor NSZ-a Zoran Martinović. Radnici koji su proglašeni viškovima, moći će za pokretanje biznisa da dobiju pomoć od 200.000 dinara, kaže Martinović.

NSZ-u 2,8 milijardi dinara za programe zapošljavanja

U narednoj godini Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije očekuje da će za programe zapošljavanja imati na raspolaganju 2,8 milijardi dinara, izjavio je direktor NSZ-a Zoran Martinović. Radnici koji su proglašeni viškovima, moći će za pokretanje biznisa da dobiju pomoć od 200.000 dinara, kaže Martinović.

Martinović je na završnoj konferenciji projekta "Šansa za novi početak", kazao da se očekuje i da će za programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom u 2017, biti opredeljeno 550 miliona dinara.


On je naglasio da je predviđeno da u narednoj godini i lokalne samouprave u Srbiji izdvoje oko 700 miliona dinara za programe zapošljavanja.


Prema njegovim rečima, planiranio je i da u 2017. iznos novčanih sredstava koji će se davati za samozapošljavanje radnika, koji su proglašeni viškovima, a kojih, kako je dodao, u Srbiji ima oko 53.000, bude 200.000 dinara.


"Ukoliko se ti nezaposleni radnici iz kategorije viškova udruže, svako od njih ima mogućnost da dobije po 200.000 dinara predviđenih za otpočinjanje biznisa, a ukoliko još i dokažu da su u to uložili i sredstva iz otpremnina koje su dobili, dobiće dodatne podsticaje", naglasio je Martinović.


On je naveo da je za ostale kategorije nezaposlenih predviđeno po 180.000 dinara za otpočinjanje sopstvenog posla.


Martinović je dodao da je od 36.000 preduzeća i preduzetničkih radnji koje su otvorene u 2016. godini, oko 10 odsto njih, odnosno oko 3.600, osnovano zahvaljujući direktnim podsticajima NSZ Srbije.


Projekat "Šansa za novi početak" je pokrenut pre 22 meseca s namerom da podstakne preduzetništvo i samozapošljavanje, a finansira ga USAID, uz podršku Srpske asocijacije menadžera (SAM), Agencije "DAN komunikejšen" i organizacije ENECA.


Direktor DNA Dejan Ranđić je rekao da je zahvaljujući projektu "Šansa za novi početak", predstavljno 200 novih ideja za pokretanje posla na sajmovima u 11 gradova i regiona u Srbiji i otvoreno na hiljade radnih mesta.


"Cilj projekta je bio da se zainteresovanima za pokretanje biznisa pruže osnovne informacije o tome šta je sve potrebno za pokretanje posla i kada će se novac vratiti. U gradovima u kojima smo bili, otvoreno je 13.000 malih firmi", rekao je Ranđić.


Američki ambasador Kajl Skot istakao je da je projektom "Šansa za novi početak" podržan veliki broj nacionalnih i lokalnih organizacija koje su zajedno radile na podizanju svesti o preduzetništvu u Srbiji.


"U proteklih 15 godina SAD su preko USAID-a uložile preko 350 miliona dolara u podsticanje ekonomskog razvoja Srbije. SAD su posebno ponosne što su u godini preduzetništva pomogle naporima Vlade Srbije da podstakne mali biznis kao ključni faktor ekonomskog rasta", rekao je Skot.


Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije Željko Sertić istakao je da je država ove godine izdvojila 16 milijardi dinara za pomoć pokretanju biznisa, od čega je 4,4 milijarde nepovratno i da će se ti programi nastaviti jer daju rezultate pošto je "ove godine registrovano 17.000 novih firmi".


"To je razlika između novootvorenih i ugašenih firmi što znači da je podrška dala rezultat", dodao je Sertić.