Gotovo 200.000 sadnica i hektari travnjaka okružiće zonu oko termoelektrane i kopa u EPS-ovom pionirskom poduhvatu za zaštitu životne sredine.

Niče zeleni prsten oko TENT A i


Najveća srpska termoelektrana "Nikola Tesla A" i kop "Radljevo" dobiće zeleni prsten koji će ih okružiti zasadima drveća, žbunja i travnjacima ukupne površine oko 94 hektara u okviru novog ekološkog projekta "Elektroprivrede Srbije".


"To je pionirski i jedinstven poduhvat u Srbiji i regionu. Samo je još u Nemačkoj pokušano nešto slično. U formiranje "živih" barijera oko TENT A i oko "Radljeva" EPS će investirati oko 13,5 miliona evra. Ovaj "zeleni prsten" će širinom i kontinuitetom duž granice zone termoelektrane i kopa podići kvalitet vazduha, smanjiti eroziju tla, zaštititi od vetra i buke i povoljno uticati na zemljište, vode i živi svet. Posvećeni smo zaštiti životne sredine i danas svaki EPS-ov projekat uključuje ekološke mere i brigu o okolini", rekao je Vladimir Marković, izvršni direktor za razvoj strateških projekata u JP EPS.


Finansiranje projekta EPS je obezbedio iz sopstvenih sredstava i početak radova na obe lokacije očekuje se u martu ove godine.


"Za oba projekta je urađena tehnička dokumentacija, dobijeni su lokacijski uslovi, za prsten oko "Radljeva" dobijena je građevinska dozvola, a u toku je postupak za dobijanje odobrenju za izvođenje radova oko TENT A", rekla je Milka Domazet, rukovodilac projekta u Sektoru za ključne investicione projekte JP EPS.


Plan je da se u zoni TENT A zasadi oko 100.000 sadnica visokog i niskog rastinja i travnjaka na ukupno 37 hektara. TENT-ov zeleni prsten biće podeljen u 11 zona ukupne dužine 5,9 kilometara, što sa postojećim šumskim zasadom čini zeleni prsten od 13,7 kilometara. Pored toga, planirana je izgradnja arboretuma, odnosno vrta, na površini od 1,3 hektara i kamenog zida dužine oko 800 metara. Projektom je obuhvaćena i planirana deponija buduće kasete 4, što će biti i najveća površina koju zahvata zeleni prsten.


Sadnice i travnjaci oko TENT A navodnjavaće se kombinovano, sisitemom kap po kap i iz cisterne vodom iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda nastalih od odsumporavanja dimnih gasova TENT A. Očekivani rok za završetak radova je 30 meseci.


Oko površinskog kopa "Radljevo" zeleni prsten praviće se u tri faze u zavisnosti od dinamike napredovanja kopa i eksproprijacije. Svaka faza odvijaće se tako da se realizuje dve godine pre početka otkopa sa ciljem formiranja zaštitnog pojasa, a sama realizacija trajaće po jednu godinu. U prvoj fazi projekta planirano je da se zasadi oko 91.000 sadnica visokog i niskog rastinja i travnjaka na ukupnoj površini od 57 hektara. Od toga trenutno je dobijena građevinska za prvu podfazu površine oko 10 hektara.


Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta u poslovanju "Elektroprivrede Srbije" tako da je planirano da se nastavi sa projektima formiranja zelenog prstena i u zoni drugih termoelektrana i površinskih kopova.


Manje ugljen-dioksida

Značaj zasada u zelenom prstenu vidi se u smanjenju količina ugljen-dioksida. Za dobijanje jedne tone biomase u procesu fotosinteze, biljke apsorbuju prosečno oko 1,82 tone ugljen-dioksida, a oslobađaju oko 1,39 tona kiseonika. Pored toga, drveće, žbunje i trava svojim fitoremedijacionim potencijalom povoljno će uticati na zemljište, površinske i podzemne vode.