U Kragujevcu danas počinju radovi na izgradnji nove fabrike kompanije Vaker Noizon, investicije vredne 23 miliona evra.

Nemački Vaker Noizon gradi novi pogon u Kragujevcu


Novi objekat prostiraće se na više od 20.000 metara kvadratnih, a planirano je da proizvodnja u novom pogonu počne u oktobru ove godine.

Svečanom obeležavanju početka radova, u najvećem gradu centralne Srbije, prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji je danas prisustvovao svečanom obeležavanju početka gradnje pogona nemačke kompanije Vaker Noizon, poručio je da je Kragujevac pravi grad za investicije, jer je uvek bio grad industrije, i pozvao i druge kompanije da ulažu u najveći grad Šumadije.

„Nemačka mudrost kaže da je lako započeti, ali da u istrajnosti leži umetnost, odnosno uspeh. Naš prelepi Kragujevac, srce Šumadije, oduvek je bio grad industrije, neretko generator razvoja Srbije i nema boljeg mesta za domaćina vašoj kompaniji od Kragujevca”, poručio je Vučić.

Dodao je da kompanija planira da nastavi projekat dualnog obrazovanja sa kragujevačkim školama, uz podsećanje da gotovo niko nije verovao u taj projekat, kada je polako uvođen u Srbiji.

Vučić je ukazao da nemačke kompanije u Srbiju uvek donose viševekovno iskustvo, ogromno znanje i veliki kapital.

„Broj zaposlenih danas ovde je veći od 600, a očekujem i nadam se da će da ih bude preko 1.000, pa i više kada budu doneli odluku o novom proizvodnom pogodu”, rekao je Vučić i dodao da je država dala subvencije od 1,6 miliona evra za ovaj novi pogon, čime pomaže zapošljavanje 200 Šumadinaca, Kragujevčana, što dalje vodi većim prihodima grada, industrije, izvozu.

Vučić je istakao i da je Nemačka ubedljivo prvi partner Srbije, sa 6,5 milijardi evra trgovinske razmene prošle godine.

Takođe, poručio je Kragujevčanima da pepeo odlazi u istoriju i da država ulaže 18 miliona evra u zamenu kotlova na ugalj, kotlovima na gas, kao i uklanjanje pepelišta, što za njih znači čistiji vazduh, bolji životni standard.

Dodao je da kreću radovi na severnoj magistrali obilaznice oko Kragujevca, ali da postoji problem oko cene, jer cene građevinskog materijala, sirovina, rastu zbog krize.

Vaker Noizon u Kragujevcu posluje od od 2007. godine i zapošljava više od 650 radnika koji proizvode ključne komponente za građevinske mašine, odnosno zavarene konstrukcije.

Sedište grupe Vaker Noizon je u Minhenu, a kompanija se bavi proizvodnjom građevinskih mašina i mašinske opreme neophodne građevinskoj industriji.

Kompanija ima 50 proizvodnih i razvojnih centara u Nemačkoj, Austriji, Sjedinjenim američkim državama, Srbiji i Kini i zapošljava više od 5.500 radnika.