Povišica od deset odsto u 2020, koju su u sredu predložili v. d. direktora "Pošte" Mira Petrović i potpredsednik Vlade Nebojše Stefanovića, nije prihvatljiva za deo radnika ovog javnog preduzeća koji se nalazi u štrajku. Zato će se sutra u devet časova održati sastanak sindikata "Pošte" i čelnika Vlade Srbije.

Nazire se kraj štrajka u “Pošti Srbije”: Vlada u petak izlazi sa ponudom


Petrovićeva i Stefanović su nezadovoljnim radnicima, koji su se samoorganizovali u štrajk mimo njihovih sindikalnih organizacija, obećali osim uvećanja zarada i unapređenje materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima.

- Planirano je uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. u martu 2020. godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za ovu godinu. Sve je usklađeno sa finansijskim mogućnostima preduzeća u ovom trenutku i održivim poslovanjem - stoji u saopštenju "Pošte".


Radnici tvrde da ova ponuda nije ništa novo i da je ista bila na stolu još 29. novembra. Zato su poštari i nastavili štrajk, a koliko pošta nije radilo niko nije imao zvaničan podatak. Sindikati tvrde da nemaju informacije jer ne stoje iza ove obustave rada. Osim šaltera, stali su poštanski preradni centri i stopirano je slanje pošiljaka širom zemlje. Građani ih mogu predati u filijalama, ali im se ne može garantovati vreme isporuke.


U Novom Sadu u sredu su bili otvoreni samo šalteri u tržnim centrima, a slično je i u ostalim gradovima u Srbiji - Jagodini, Boru, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Kikindi, Nišu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Lazarevcu, Zaječaru, Valjevu, Zrenjaninu, Požarevcu....


U Zemunu od ponedeljka radnici


"Pošte" u Glavnom distributivnom centru u Zemunu stupili su u štrajk u ponedeljak uveče zbog nezadovoljstva najavljenim povećanjem plata. Vlada, kažu radnici, nije ispoštovala ni 30 odsto dogovora koji je napravljen još u martu. Oni, između ostalog, traže ukidanje v. d. stanja i izbor novog direktora preduzeća.


Kako nezvanično saznajemo, svi oni koji su štrajkovali biće kažnjeni odbijanjem od plate 1.500 dinara. To potvrđuje i informacija o "obavezi postupanja u vezi sa aktuelnim prekidom rada", koju je menadžment u sredu prosledio svim rukovodiocima službi i upravnicima pošta u Srbiji.


- U obavezi ste da sve zaposlene u organizacionoj jedinici u kojoj rukovodite podsetite na obavezu da postupaju po zakonu, u skladu sa internim aktima preduzeća i ugovorom o radu koji su potpisali - stoji u informaciji. - Aktuelni prekid rada je nezakonit i nije prijavljen u skladu sa Zakonom o štrajku, čime se ugrožava minimum procesa rada, zbog čega mogu nastupiti nesagledive posledice za preduzeće, a svi zaposleni će biti sankcionisani.


Dalje se navodi da su rukovodioci u obavezi da dostave direktoru imena radnika koji odbijaju da rade i da vode evidenciju časova rada, kojom će se utvrditi svaki izostanak sa radnog mesta, što će uticati na kasniju isplatu zarade.