Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državni sekretar Nenad Nerić, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za finansije Saša Trandafilović i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević održali su sastanak sa direktorima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Namenski trošiti sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Na sastanku je predstavljena nova metodologija raspoređivanja finansijskih sredstava, koja će biti pravednije dodeljivana, a koja država daje preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Đorđević je istakao da sredstva mogu biti dodeljena jedino uz dokaze da su potrošena za repro-materijal, kako ne bi dolazilo do potencijalne zloupotrebe i nenamenskog trošenja.

Moja ideja je da sredstva koja je država namenila preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, budu pravedno raspoređena. Borićemo se za veća sredstva koja će biti dodeljivana svima koji budu aplicirali u skladu sa zakonom, rekao je Đorđević i dodao da će morati da se prilože dokumenta i dokazi o trošenju tih sredstava.

Ministarstvo neće trpeti bilo kakvu zloupotrebu trošenja sredstava. Ceo proces biće propraćen, od početka do kraja uz redovne kontrole koje će ustanoviti kako i na koj način su ona iskorišćena, istakao je ministar.

On je poručio da svi treba da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a da je Ministarstvo uvek spremno da pruži podršku svakom preduzeću.

Moja želja je da država Srbija bude društveno odgovorna, da podstaknemo preduzeća da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, od prve do desete kategorije, i da im mi kao država pružimo pomoć u tome, zaključio je ministar i dodao da će ovi sastanci postati praksa, kako bi zajedno radili na unapređenju sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.