Nacionalna konferencija programa za promociju zapošljavanja mladih 18. novembar 2019. godine Beograd, hotel Zira

Najava događaja - Dijalog za mlade

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na konferenciju Dijalog za mlade koja se održava 18. novembra 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u hotelu Zira u Beogradu (Ruzveltova 35). Konferencija se organizuje povodom završetka prve faze projekta ‘“Znanjem do posla’’, koji realizuju NIRAS-IP Consult i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, i u saradnji sa projektom ‘’Podsticanje zapošljavanja mladih’’.


Dijalog ključnih aktera na temu zapošljavanja mladih pokrenut je u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“ koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). U ovom dijalogu učestvuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) i NIRAS-IP Consult u okviru projekta „Znanjem do posla“, koji podržava Vlada Švajcarske.


Konferenciju započinjemo obilaskom mini sajma dobrih praksi na kom će se predstaviti partnerske organizacije sa lokalnog nivoa, a gde će učesnici/e konferencije imati priliku da se upoznaju sa glavnim rezultatima i uspešnim primerima i pristupima projekata „Znanjem do posla“ i „Podsticanje zapošljavanja mladih“. Pored ključnih nacionalnih i međunarodnih partnera, u uvodnom delu govoriće i gđa Vali Korbaneze, ekspertkinja Međunarodne organizacije rada.


Predviđene su i panel diskusije sa poslodavcima, mladima i predstavnicima lokalnih samouprava, koji će podeliti svoje uspehe i izazove u povećanju zapošljivosti, zapošljavanju i osnaživanju mladih u lokalnim zajednicama.


Izjave za medije planirane su nakon obilaska mini sajma uspešnih primera iz prakse, od 11.15 do 11.30 časova. Agenda celog događaja nalazi se u nastavku dokumenta.


Agenda


10.30 – 11.00 Registracija učesnika/ca

11.00 – 11.30 Poseta mini-sajmu dobrih praksi sa zvaničnicima i predstavljanje aktivnosti programa zapošljavanja mladih u Srbiji

Izjave za medije (ambasadori i ministri)

11.30 – 13.00 Zvanično otvaranje

  • Zoran Đorđević, ministar, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  • Vanja Udovičić, ministar, Ministarstvo omladine i sporta
  • Filip Ge, Ambasador Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji
  • Tomas Šib, ambasador SR Nemačke
  • Katrin Oksenbajn, regionalna savetnica za ekonomiju, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju
  • Dragana Jovanović Arijas, menadžerka, SIPRU
  • Kristof Bauman, direktor programa Znanjem do posla
  • Vali Korbaneze, ekspertkinja Međunarodne organizacije rada

Moderatorka: Sandra Vlatković

13.00 – 13.30 Pauza za kafu

13.30 – 15.30 Panel diskusije sa lokalnim partnerima

Učestvuju: predstavnici kompanija, socijalnih preduzeća, nevladinih organizacija, mladi koji su učestvovali u programima, predstavnici lokalnih samouprava

Moderatorke: Marija Stojadinović i Jelena Stefanović

15.30 – 17.00 Ručak


Znanjem do posla – Education to Employment (E2E)

Program E2E realizuje se uz podršku Vlade Švajcarske, a implementiraju ga NIRAS-IP Counsult i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Cilj programa je poboljšanje izgleda mladih na tržištu rada u Srbiji kroz: unapređenje politika i praksi u oblasti zapošljavanja mladih, relevantnog zakonskog okvira i razvoj veština i znanja koje poslodavci traže.


Podsticanje zapošljavanja mladih – Youth Employment Promotion (YEP)

Projekat YEP sprovodi se u okviru Nemačko - srpske razvojne saradnje. Projekat sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, kao vodećim partnerom, i uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cilj projekta je da pruži podršku mladima starosti od 15 do 35 godina da unaprede svoj položaj na tržištu rada i brže dođu do posla.