Ministar prosvete Branko Ružić i generalni direktor kompanije MTU Maintenance Srbija Rajner Beker obišli su danas Vazduhoplovnu akademiju i izrazili zadovoljstvo postignutim na obrazovanju kadrova neophodnih za investiciju MTU a najavljen je i razvoj te škole u regionalno značajan centar.

MTU do kraja godine završava objekte i zapošljava 100 ljudi

Beker je rekao da je MTU kao globalni a nezavisan igrač u poslu oko avio motora zadovoljan brzinom i pouzdanošću ostvarenim u obrazovanju kadrova u Vazduhoplovnoj akademiji.

"Vazduhoplovna akademija je 2019. godine prve kurseve je prilagodila našim potrebama. Zahvalan sam na tome. To je bilo veoma brzo urađeno i sada imamo 73 učenika na kursevima koji su posvećeni avio motorima", rekao je on.

Dodao je da je MTU, čiji je centar u Srbiji u Staroj Pazovi, tamo uložio 500.000 evra u Tehničku školu ne samo u obrazovanje kadrova za potrebe te kompanije već i za druge profile.

Ministar Ružić rekao je da je Srbija model dualnog obrazovanja učila od najboljih, Nemaca, Austrijanaca i Švajcaraca, i dodao da je nacionalni model koncepta dualnog obrazovanja prepoznat od kredibilnog MTU-a sa kojom se sarađuje u Vazduhoplovnoj akademiji.

"Imamo jedan zaista značajan sporazum, praktično pravni okvir za dodavanje sadržaja koji sledi - vazduhoplovnog trening centra čiji razvoj će dovesti do toga da ćemo imati strukovne inženjere, kontrolore leta, pilote helikoptera i aviona... Sve profili koji su značajni za tehnološki najnapredniju granu privrede u Evropi", rekao je on.

Dodao je da je tu 11 obrazovnih profila koji su usklađeni sa agencijom za vazduhoplovnu bezbednost EU, i ocenio da smo po tome lideri ne samo u regionu nego možda i šire.

"Do sada je uloženo oko 70 miliona dinara u ovaj trening centar, a planiramo da već za mesec dana nastavimo sa ulaganjima koja će biti ukupno 191 milion dinara. Vrednost opreme u centru biće oko tri miliona evra što će značiti da će naša dece, budući stručnjaci, sticati svoja znanja i kompetencije na način koji je komplementaran svim obrazovnim centrima ove vrste u Evropi", rekao je on.

Ružić je ocenio da je ovakva saradnja sa MTU u Vazduhoplovnoj akademiji i Tehničkoj školi u Staroj Pazovi dokaz da Vlada Srbije ne samo da prati najmodernije trendove u obrazovanju, nego i koristi benefite spoznate iz sistema u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

On je izrazio uverenje da će Vazduhoplovna akademija postati jedan od najkvalitetniji centara u regionu.

Koncept dualnog obrazovanja u Srbiji razvija se već pet godina a do sada postoji oko 50 obrazovnih profila.

Kroz dualno obrazovanje prošlo je preko 10.000 učenika a više od 8.000 kompanija je izrazilo spremnost i zainteresovanost za saradnju i tako napravilo sinergiju obrazovnog sistema i potreba privrede.