Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom francuske kompanije EDF o mogućnostima za saradnju u procesu energetske tranzicije.

Mogućnost saradnje sa EDF-om u procesu energetske tranzicije


Mihajlović je navela da je Srbija u procesu energetske tranzicije i da je naš cilj da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost, pri čemu će put i dinamika ostvarenja tog cilja biti utvrđeni kroz strateške dokumente, koji su u procesu izrade.

Reč je o integrisanom nacionalnom energetsko-klimatskom planu i novoj strategiji razvoja energetike, u kojima sagledavamo različite scenarije i mogućnosti za korišćenje svih vidova energije, uključujući i nuklearnu, rekla je potpredsednica Vlade.

Naš cilj je da budemo energetski bezbedni i imamo održiv energetski miks, a težište u procesu dekarbonizacije biće na obnovljivim izvorima energije i reverzibilnim hidroelektranama, objasnila je ona.

Predstavnici EDF predstavili su svoja iskustva u razvoju energetskih kapaciteta, tehnologije koje koriste, kao i visoke bezbednosne standarde u elektranama kojima upravlja ta kompanija.