Činilo se da je odlukom o prodaji Univerziteta „Megatrend” iz ruku Miće Jovanovića nemačkom konzorcijumu fondova stavljena tačka na kontroverznu sagu o ovoj visokoškolskoj ustanovi. A onda je ceo slučaj dobio novu bizarnu dimenziju, jer su pojedini mediji izneli sumnju da kupac „Megatrenda” uopšte – postoji.

„Megatrend” – fantomska prodaja ili nova epoha


Podsetimo, u četvrtak je javno potpisan ugovor o prodaji „Megatrenda” za 56,1 milion evra nemačkom konzorcijumu fondova koji predstavlja Dejan Đorđević, ujedno budući vršilac dužnosti rektora. Tada je istaknuto da će kupac preuzeti stoprocentno vlasništvo nad svih 12 fakulteta i jednim institutom te visokoškolske ustanove, uz ulaganje 150 miliona evra u narednih pet godina.

Navodeći kao razlog „medijski linč i hajku koja traje već pet godina, zbog čega je upis studenata drastično opao”, Jovanović, sada već bivši vlasnik i nekadašnji rektor, kao neposredan povod za odluku da proda „Megatrend” naveo je film televizije N1 u kojem se osporavaju diplome koje je na tom univerzitetu stekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Demantujući te tvrdnje, Jovanović je najavio i svoj odlazak iz Srbije u vilu koju već 19 godina ima u Kanu, u Francuskoj.


U međuvremenu, mediji su objavili da rukovodstvo kompanije koja je navodno preuzela „Megatrend” nije moglo da isplati novac za kupovinu, iz prostog razloga jer ti ljudi – ne postoje. Sumnju u to budi činjenica da se fotografije pojedinih rukovodilaca investicionog fonda EFAS mogu pod drugim imenima naći na internetu.


Tako se slika koja stoji pored imena potpredsednika EFAS-a Nikolasa Bahmira može naći i na stranici jednog američkog univerziteta gde je isto lice s fotografije potpisano kao tamošnji predavač Bernard Florival Martins, ali i na sajtu jedne agencije za nekretnine gde je osoba s fotografije predstavljena kao agent Piter Ruk. Odgovarajući na ove navode, Mića Jovanović je istakao da je u poslovima oko prodaje razgovarao samo s Dejanom Đorđevićem, a na pitanje da li su rukovodioci EFAS-a izmišljene ličnosti, rekao je: „Nisam siguran, ne bih mogao to da tvrdim.”


Osim toga, N1 je tvrdnju o fantomskoj prodaji „Megatrenda” potkrepio sumnjom da navodni nemački konzorcijum investicionih fondova nije ni konzorcijum, niti je investicioni, niti je fond, ističući da ga je Dejan Đorđević registrovao kao običnu firmu, s minimalnim osnivačkim kapitalom. Na to je Jovanović za tu televiziju rekao da je imao dileme u vezi s Đorđevićevom ulogom u poslu, ali ga nije zanimalo da proveri da li je kupac zaista investicioni fond. Mediji su takođe objavili i da je Đorđević bio na čelu Konzervativno-reformističke stranke, koju je navodno ostavio sa 300.000 dinara duga, postavljajući pitanje kako će onda da plati 200 miliona evra za „Megatrend”.


U međuvremenu, ovaj slučaj je postao i predmet političke polemike. Tako je Savez za Srbiju zatražio od javnog tužilaštva i policije da spreče prodaju i otuđenje imovine „Megatrenda” jer „postoji osnovana sumnja da je stečena na prevarni i nezakonit način”. Istim povodom se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je za TV Pink rekao da mu je žao što je „uništen” taj univerzitet. Ističući da nije učestvovao u stvaranju te visokoškolske ustanove, Vučić je ocenio da najsramniji odnos prema njoj imaju oni koji su od Miće Jovanovića „uzeli milione za razna predavanja, a ima ih u svim strankama”.


„Nikada nisu stali i pokušali da ga odbrane. Nikada nisam bio na tom univerzitetu, niti je Mića pozvao građane da glasaju za mene. (Boris) Tadić i (Vuk) Jeremić i drugi su predavali tamo”, dodao je Vučić.


Šarčević za „Politiku”: Inspekcijski nadzor u toku


Povodom prodaje „Megatrenda”, „Politika” se obratila i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću s pitanjem da li može da prokomentariše taj događaj. Za naš list, ministar je odgovorio: „Ja nemam na to komentar, ustanova je u inspekcijskom nadzoru”.