Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za RTS da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine 14,6 odsto, kao i da se očekuje da sezonski radovi i aktivne mere zapošljavanja u narednim kvartalima tu stopu smanje. Ističe da je došlo do značajnog smanjenja nezaposlenosti lica sa invaliditetom.

Martinović: Cilj je evropski prosek od 13 odsto nezaposlenih

Zoran Martinović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ukazao da je stopa nezaposlenosti za prvi kvartal ove godine 14, 6 odsto.

"Došlo je do neznatnog povećanja nezaposlenosti u odnosu na prethodni kvartal. To ne treba da zabrinjava, jer je godinama unazad stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu veća nego krajem godine", objašnjava Martinović.

Primera radi, naveo da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu 2015. i 2016. godine iznosila 19 odsto, kao i da je sada 4,4 odsto niža.

"Očekujemo da u narednom periodu, sledeći kvartali pokažu pad stope nezaposlenosti imajući u vidu da na našoj evidenciji dolazi do smanjenja broja nezaposlenih lica. Trenutno imamo 659.000 nezaposlenih lica, što je najmanje u poslednje dve decenije", naglasio je Martinović.

Naveo je da na povećanje nezaposlenosti na početku godine značajno utiče to što je manji obim sezonskih radova, ali i da veliki broj ljudi u tom periodu izlazi iz programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

"Zato očekujemo da nova sezona i druge mere podrške preduzetnicima daju rezultate u narednom periodu i očekujem da ćemo do kraja godine imati stopu na nivou koja je bila krajem prošle godne ili čak i nižu. Voleli bismo da bude 13 odsto i da se približimo evropskom proseku", kaže Martinović.

Kada je reč o teže zapošljivim kategorijama, Martinović tvrdi da se subvencijama i podsticajima trude da smanje nezaposlenost tih lica.

Ukazao je da u te kategorije spadaju invalidi, Romi, nekvalifikovani, kao i stariji od 50 godina.

"Trudimo da poslodavcima predstavimo da ne biraju ih prema ličnim svojstvima, već prema onom što znaju da rade i prema stepenu stručne spreme. Veliki broj poslodavaca uvažava naše sugestije", napomenuo je Martinović.

Istakao je da je došlo do značajnog smanjenja nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, kao i da je stopa nezaposlenosti te kategorije niža za 8,5 odsto.

Naveo je da je čak 20 odsto lica sa invaliditetom više zaposleno u prvih pet meseci ove godine, što je oko 3.500 ljudi.

Govoreći o komunikaciji Nacionalne službe za zapošljavanje sa školama i fakultetima, Martinović kaže da se mnogo više radi na integraciji podataka kako bi se formirale upisne politike.

"Veliki broj fakulteta se prvo obrati nama da dostavimo podatke kako se zapošljavaju profili koje oni školuju", naglašava Martinović.

Poručio je maturantima i osnovcima da u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje postoje centri za profesionalnu orijentaciju koji im mogu pomoći pri izboru budućeg zanimanja.