Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, otvarajući skup koji se bavi upravljanjem ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, da je cilj Vlade da Srbija ima profesionalnu, efikasnu i ljubaznu javnu upravu i na republičkom i na lokalnom nivou.

Ljudski resursi su najveći potencijal zemlje

Brnabić je, poručivši da su ljudski resursi naš najveći potencijal i snaga, istakla da ima velika očekivanja od Nacionalne akademije za javnu upravu, za koju očekuje da će biti uspostavljena sredinom naredne godine.

Ona je podsetila na to da je Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu upućen Skupštini Srbije i da će se naći na sednici parlamenta 3. oktobra.

Rad na tom zakonu je veliki korak za sve nas jer se na njegovo usvajanje čekalo više od deset godina, naglasila je premijerka i dodala da ta akademija treba da uključi sve lokalne samouprave kojima, na žalost, upravljanje ljudskim resursima nikada nije bila tema i često je bilo zanemarivano.

Brnabić je podsetila na to da je kao ministar državne uprave i lokalne samouprave insistirala na brzom radu na tom zakonu, izrazivši zahvalnost SKGO koja se već godinama bavi upravljanjem ljudskim resursima.

Ona je istakla i važnost podrške lokalnih samouprava kako bi pomenuta akademija bila uspešna i moderna i i mogla da ostvari rezultate kojima se nadamo, iskazavši istovremeno zahvalnost Američkoj privrednoj komori u Srbiji i privredi, koji su svojim znanjem o ljudskim resursima pomogli u ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Prema njenim rečima, projekat upravljanja ljudskim resursima predstavlja dobar primer saradnje državne uprave, lokalne samouprave, međunarodnih organizacija i privatnog sektora.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici poručio je da će Unija u naredne tri godine izdvojiti 3,6 miliona evra za nastavak projekta reforme javne uprave u Srbiji, sa težištem na upravljanju ljudskim resursima.

Fabrici je rekao da je strukturna reforma u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi najveće postignuće koje jedna zemlja može da ostvari na putu ka Evropskoj uniji.

On je ukazao na potrebu da javna uprava bude transparentna i efikasna, da zaposleni u toj upravi budu ljubazni i brižni prema svojim građanima, kao i da se zna kako se troši novac, uputivši čestitke predsednici Vlade Ani Brnabić zbog toga što je stavila fokus na ovu sferu.

Takođe, Fabrici je podsetio na to da se EU u martu 2016. godine uključila u projekat u kojem je akcenat stavljen na upravljanje ljudskim resursima.

Direktor Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić-Marković rekla je da su građani Srbije najvažniji korisnik projekta reforme javne uprave.

Bolje upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi vodi ka jednom cilju, a to je moderna, efikasna samouprava, odnosno ono što svi želimo – servis građana Srbije, rekla je Samardžić-Marković.

Generalni sekretar SKGO Ðorđe Staničić izrazio je zadovoljstvo brzinom sprovođenja projekta i najavama da će on biti nastavljen, istakavši da su decenije iza nas stvarale lošu sliku o zaposlenima u lokalnim samoupravama koju je teško promeniti, ali i da je projekat alat u ispunjavanju postavljenog cilja.

Današnji sastanak mreže SKGO za upravljanje ljudskim resursima u lokalnim samoupravama održan je u okviru projekta "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi".

Ovaj projekat se sprovodi u saradnji Kancelarije Saveta Evrope, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i SKGO, uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope.


Efikasna lokalna samouprava mora biti standard

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da efikasna i uslužna lokalna samouprava mora da bude standard, ukazavši na to da je Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu revolucionarna stvar za naše građane.

Ružić je, na skupu koji se bavi upravljanjem ljudskim resursima, izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se govori o temi koja je suštinski važna za sve planove koje je postavilo resorno ministarstvo.

Ne govorimo o politici, već o ljudima koji poslom koji obavljaju direktno utiču na živote naših građana. Radimo na tome da transformišemo lokalnu samoupravu u modernu, sposobnu, ekonomičnu i odgovornu, naglasio je ministar.

On je dodao da očekuje da će se uskoro u parlamentu naći i izmene i dopune Zakona o zaposlenima u AP Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave, budući da one donose unapređenje potrebno za dalji rad pomenute akademije.

Uprava i službenici moraju da hvataju korak sa tokovima kako bi odgovarali na zahteve privatnog sektora i građana. Svesni smo toga da samo dobri i motivisani kadrovi, adekvatno raspoređeni, obezbeđuju efikasnost, kakva je potrebna za širi društveni razvoj, rekao je Ružić.

Ministar je objasnio da je zato želja da iskustva, modele i znanje u upravljanju ljudskim resursima iz Evropske unije ugradimo u naše sisteme na svim nivoima.