Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović obišao je danas najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, za koje je Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu nakon uspešno obavljenog probnog rada.

Kruševac dobio postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda


Momirović je tom prilikom ocenio da je ovo veliki uspeh i ekološki projekat koji pomera Srbiju napred, i iskazao zahvalnost KfW banci na velikoj pomoći i podršci.


On je istakao da je sada približno 75 odsto Kruševca prekriveno kanalizacionom i kolektorskom mrežom, i istovremeno naveo da u Srbiji, nažalost, najveći deo otpadnih voda ide direktno u reke i iz tih reka se koristi za piće.


Srbija danas ima ekonomski kapacitet da reši ovaj problem, a cilj je da se u narednih pet godina investira više od četiri milijarde evra i izgradi više od 6.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se trajno promenila loša slika koja postoji više od 60 godina, rekao je ministar.


Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da je ovo jedno od najmodernijih postrojenja ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, kojim je rešen problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda.


Direktor JKP „Vodovod – Kruševac“ Vladimir Milosavljević podsetio je na to da je izgradnja postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda trajala tri godine.


Prema njegovim rečima, ovo je složen i veliki sistem koji Kruševac svrstava u red tehnološki razvijenih i uređenih gradova u Evropi.


Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu predstavlja jednu od najznačajnijih investicija Rasinskog okruga, i u tehnološkom i ekološkom smislu u potpunosti je izgrađeno u skladu sa standardima EU.


Reč je o prvom postrojenju u Srbiji koje uključuje i solarno sušenje kanalizacionog mulja, čime on postaje energetska sirovina za industriju cementa.


Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 90.000 ekvivalent stanovnika i investicione vrednosti 14,3 miliona evra, u potpunosti je završena 30. juna 2020. godine, nakon čega je usledio probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara.


Uporedo sa izgradnjom postrojenja, izgrađeno je i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada kanalizacionom mrežom i kojom su na kanalizaciju povezana i sela Veliko Golovode, Modrica, Lipovac i Pakašnica.